PLAĆE DOBRE, ALI CIJENE PAPRENE Hercegovci na sezoni u Dubrovniku, a zbog cijena se često odu počastiti preko granice

Dubrovnik cijene
Hercegovina.info

Poskupljenja u Hrvatskoj nakon uvođenja eura, a naročito u tekućoj turističkoj sezoni brojne su neugodno iznenadila. Naročito se to odnosi i na građane Bosne i Hercegovine kojima je Hrvatska omiljena destinacija kada su u pitanju ljetni godišnji odmori. Smještaj, hrana, piće, sve je "otišlo gore".

Kao svjetska destinacija, Dubrovnik i njegova okolica, po skupoći su bili poznati i prije samih poskupljenja, kriza izazvanih koronavirusom i ratom u Ukrajini i inflacije.

Dubrovnik cijene

No, isto tako treba reći kako brojni građani BiH upravo svoj kruh tijekom ljetne sezone zarađuju upravo u Dubrovniku i dubrovačkom kraju. Naročito se to odnosi na sektor ugostiteljstva gdje su plaće, kako nam kažu naši sezonci, od 1000 do 2000 eura i više, što je više nego dobro kada se one usporede s našima u BiH. Oni koji uz to imaju od svojih poslodavaca osiguranu hranu i smještaj mogu biti više nego zadovoljni, jer dio svoje plaće koju bi izdvajali za te troškove mogu ušparati za zimske dane kada se obično vraćaju kući preko granice.

Dubrovnik cijene

No, ima i onih kojih takve uvjete nemaju, pa moraju dobro "otvoriti oči" i gledati cijene osnovnih namirnica kako bi im što više ostalo od zarađene plaće. Neki su pak domišljati, pa se nerijetko nakon posla odu počastiti i preko granice, u obližnje Trebinje. Otkriva nam to djelatnica jednog od dubrovačkih hotela.

"S obzirom na cijene u Dubrovniku, ali i u obližnjim mjestima često "skoknemo" na neku večeru u Trebinje. Nije daleko, a cijene su nam pristupačne. I uz gorivo koje potrošimo prođemo povoljnije", priča ova djelatnica za Hercegovina.info.

Daje nam i primjer kada je s prijateljicama otišla na večeru u Cavtat.

"Bilo nas je pet. Naručili smo dvije pizze i pet sokova. Jedna pizza nas je koštala 11, a druga 14 eura. Pet sokova smo platile po 3,50 eura, odnosno 17,50 eura. Ukupno nas je sve koštalo 42 eura kao što i možete vidjeti na računu. Ne baš jeftino, a i dvije pizze na nas pet što i nije baš puno hrane", kaže nam.

Dubrovnik cijene

Nekoliko dana iza toga s prijateljicom se zaputila u Trebinje. 

"Tamo smo u jednom restoranu naručile jednu pizzu i poprilično bogatu piletinu u tortilji uz koju vam pomfrit dođe gratis. Uz to smo uzeli i dvije kave. Račun nas je izašao svega 22 marke. Nakon toga smo se odlučile počastiti i sladoledom koji je za nas dvije koštao 9 maraka. No, u jednoj čašici dobijete čak četiri kugle sladoleda, kockice čokolade i Nutellu. S druge strane kugla sladoleda u Dubrovniku je između 1,50 do 2,50 eura. Čak i uz potrošeno gorivo uistinu se isplati. Nešto se ipak i na taj način može uštedjeti", zaključuje ova Mostarka.

Dubrovnik cijene

Iako i u Bosni i Hercegovini cijene namirnica divljaju iz dana u dan, onima s većim primanjima preko granice ponekada izgledaju jako pristupačno u odnosu na one koje moraju platiti u mjestima u kojima preko sezone borave i rade.

A da Hrvatska nije baš jeftina samo građanima BiH nego i drugima, govori i činjenica da  brojni Dubrovčani za svoje obiteljske ručkove i večere često odabiru obližnje Trebinje gdje su u tamošnjim poznatim restoranima česti gosti.

Dubrovnik cijene

Hrvatska skuplja i Nijemcima.

Njemački mediji još početkom srpnja svoje građane upozorili kako Hrvatska nije za njihove građane jeftina u odnosu na prošlu godinu. Sve je poskupjelo od 20 do 30 posto ovisno o artiklu. Kako je to primijetio jedan bavarski portal, pivo je s 12 skočilo na 14 kuna. Tuna steak koji je prošle godine iznosio u prosjeku 139 kuna sada je 180 kuna, dok je cijena šalice kave skočila za dvije do tri kune.

Iako iz Hrvatske ističu kako su iznimno zadovoljni turističkom sezonom, činjenica je da su brojni zbog poskupljenja za svoj odmor ovo ljeto odabrali neku drugu zemlju u okruženju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.