UMIROVLJENICI U TREBINJU DOBILI POMOĆ "Cijeli sam život 'rmbačio', a sada moram uzeti milostinju u vrećici"

Trebinje umirovljenici
Hercegovina.info

Trebinje je jedini grad u Republici Srpskoj, a vjerojatno i u cijeloj Bosni i Hercegovini, koji ima dva udruženja umirovljenika. Pored izvornog “Udruženja penzionera Grada Trebinja” koje je priznato od republičkog udruženja umirovljenika i koje ima članstvo od oko 5000 umirovljenika, od 2017. godine egzistira i “Gradsko udruženje penzionera Trebinje”, koje nema klasično članstvo niti članarinu. Mlađe udruženje od samog početka blisko koketira sa lokalnom vlašću pa se u Trebinju često može čuti da se radi o SNSD udruženju, a to mišljenje dijeli i Mirko Milojević, predsjednik izvornog udruženja umirovljenika grada na Trebišnjici.

‘’Drugo udruženje je takozvano političko udruženje koje je osnovano prije 5-6 godina i to udruženje ne priznaje Republika Srpska. Mi imamo oko 5000 članova, a drugo udruženje nema uopće članstva jer ne plaćaju članarinu. Financiranje od strane proračuna grada ne ide ravnopravno i tu se vrši diskriminacija od strane gradonačelnika i komisije za ocjenu projekata za pomoć umirovljeničkoj populaciji. Mi koji imamo blizu 5000 članova na godišnjoj razini, od proračuna Grada dobijemo oko 10 tisuća maraka, a drugo udruženje koje uopće nema članstva službeno, dobije od Grada od 70 do 100 tisuća maraka. To je udruženje koje je osnovano samo radi pokrića pravdanja proračunskih sredstava Grada Trebinja’’, kaže Milojević za Hercegovina.info.

Prethodnih izbornih godina jednokratna pomoć umirovljenicima dodjeljivana je stranački i ona nije obuhvaćala sve umirovljenike. Ove godine, prvi put, svi trebinjski umirovljenici čija mirovina ne prelazi 600 KM dobit će paket pomoći. Sredstva za ove pakete osigurana su iz blagajne proračuna Grada Trebinja, a njihova vrijednost okvirno iznosi oko 100 KM, paketi koji će biti podijeljeni umirovljenicima čija je mirovina do 400 konvertibilnih maraka, a za one umirovljenike čija je mirovina iznad 400 KM ali ne prelazi 600 KM osigurani su paketi vrijednosti oko 60-70 KM.

Trebinje umirovljenici

‘’Do sada, pakete je dijelilo Gradsko udruženje umirovljenika odnosno stranka, ovo je prvi put da se dijeli pomoć izvan stranaka, znači svi umirovljenici će dobiti pakete bez obzira jesu li članovi udruženja ili ne ili jesu li članovi bilo koje stranke’’, ističe Milojević.

Umirovljenicima svaka pomoć dobro dođe jer su dovedeni na rub siromaštva, a oni koji su htjeli reći koju riječ, inzistirajući na tome da ih ne imenujemo, kažu da su prinuđeni prihvatiti pomoć iako neki od njih smatraju da se radi o pomoći s odgođenim plaćanjem i da će cijena ovakvih paketa biti neusporedivo veća od stvarne vrijednosti.

‘’Gotovo 15 godina sam u mirovini, ovo je prvi put da dobijem ovakvu vrstu pomoći, iako su ranije neki dobivali, ali ne svi. Nama je svaka pomoć dobrodošla, a koliko ćemo stvarno platiti sve ovo, vidjet ćemo’’, kaže jedan Trebinjac.

"Samo da ne bude kao onda kad je Dodik rekao da vratimo 100 maraka ako ne damo glas njegovoj stranci’’, poručuje jedna umirovljenica noseći u ruci brašno i vrećicu s namirnicama koju je dobila kao jednokratnu pomoć.

‘’Ništa me ne pitaj, cijeli život sam "rmbačio", a za što dijete moje?! Da mi netko daje milostinju kao da smo socijalni slučajevi?! A i jesmo socijalni slučajevi, prvi ja, najradije ne bih ni uzeo ovu pomoć ali moram. Ne može se od mirovine ni deset dana živjeti’’, ogorčeno nam je rekao jedan trebinjski umirovljenik.

Trebinje umirovljenici

Većina umirovljenika je bila nevoljna za bilo kakav komentar, tiho su pronosili vrećice koje su dobili, uz neizbježan umorni uzdisaj i brigu u očima. Mnogima je dok su podizali svoju pomoć cijeli radni vijek bio pred očima, svi oni dani kada su bili sposobni za rad i kada su puni entuzijazma i vjere u bolje sutra radili i stvarali za buduće naraštaje… A u poznoj starosti dočekali su da im paket u vrijednosti od stotinjak maraka predstavlja pomoć koju ne mogu odbiti jer su ih oni koji im istu tu pomoć dodjeljuju doveli na sami rub egzistencije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.