MILANOVIĆ OPET OTVORENO Kandidat za čelnika DORH-a se sastajao sa Zdravkom Mamićem dok je bio pod istragom

Zoran Milanović, Slobodan Praljak, General Slobodan Praljak

Predsjednik Republike Zoran Milanović optužio je Ivana Turudića, kandidata za čelnika DORH-a, da se dok je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu sastajao sa Zdravkom Mamićem najprije dok je Mamić bio osumnjičenik, ali i kasnije kada je bio pod istragom.

Milanović je istaknuo i kako je ovo prvi put da se u svojoj političkoj karijeri bavi tako intenzivno nečim što ima veze s tajnim službama.

"To mi je uvijek bilo, dio dužnosti, ali i pomalo odbojno", rekao je.

"Jučer se Plenković obratio nakon Europskog vijeća u Bruxellesu i komentirao moj posjet Dubrovniku kao da me nešto svrbi. Ništa me svrbi, ali me peče i boli. I ne mogu gledati kako se olako pokušava jednog opskurnog lika proizvesti u glavnog državnog tužitelja. I tome moram, s onime što imam na raspolaganju kao znanje i podaci, stati na put. Plenković je jučer spomenuo Mamića, ja nisam. Ne znam zašto je spominjao Mamića i Turudića, ali, s obzirom da se Plenković "outao", na meni je da nastavim tim putem. Pišući mu dopis povjerljive prirode, u kojem mu nisam dostavio neke svoje podatke nego dokumente SOA-e, koja tamo leži već osam godina, očekivao sam da će me nazvati, ali nazvao je Turudića i pitao ga je li kriv. Turudić mu je rekao "ja sam super dečko" i to je bilo u redu, rekao je Milanović dodavši kako se nada da nije zvao i Mamića.

"Plenković je nekonzistentan jer kaže da je sve što sam poslao bezveze, kao da je iz moje privatne arhive, i da nova provjera slijedi sada. Što to znači - nova provjeri slijedi sada, ali sve je u redu?! Ništa nije u redu. Nije istina da je dobio od mene, dobio je dan ranije iz SOA-e. Sve što sam mu poslao ja, dan ranije mu je poslala i SOA, nakon što sam ja SOA-i točno i konkretno rekao što tražim. To je prokletstvo Plenkovića i njegovih bufona. Ja sam bio premijer tada, onda sam otišao i vratio sam se.

Ulagani ogromni napori da Turudić napreduje


"Radi njega je osnovan potpuno nepotreban sud, a na kraju su ga zeznuli suci jer su izabrali drugog. U nadi da Plenković nije pitao i Mamića, čovjeka kojeg gledam drugačije nego Turudića, čovjek brojnih talenata i sposobnosti, ali nažalost i unutarnjih demona koji su ga doveli u niz situacija u kojima se nije trebao naći. Što je radio, zašto, koga je sve stvorio i obogatio pa i sebe na legalan način. Što mu je trebalo ovo što nije legalno, to je njegov problem. Turudića i slične gledam kao pohlepne uhljebe koji obnašaju jako ozbiljne dužnost, a obnašaju ih na neprihvatljiv način. Vidio sam u medijima pokušaje spinanja tih sastanaka Mamića i Turudića. Procjenjuje se da nije utjecao. Kao, našli su se dvaput po dvije minute. Nije bitno koliko dugo su trajali sastanci već kada i u kojim okolnostima, rekao je predsjednik.

"U srpnju 2015., ja sam još uvijek premijer, Kolinda Grabar-Kitarović je predsjednica države. Mamić je bio aktivan u njenoj kampanji i pokušavao joj se približiti i to mu je uspijevalo, ona se od toga polu uvjerljivo branila, navodno su snimani neki razgovori, predsjednica nije bila ugrožena, ali Mamić je dugo bio predmet interesa DORH-a, koji se obratio za suradnju SOA-i. Neobično, ali moguće. Turudićev sud na zahtjev USKOK-a odobrava određene mjere. Uključuje se i SOA, ali nju ne zanima Turudić, nego Zdravko Mamić. I tako prvi put Mamić biva uhićen 3. srpnja 2015. To je prvi put da je uhićen i priveden. Ja sam bio premijer. On je uskoro pod istragom koju pokreće sud koji vodi Turudić. Mamić skuplja novac za jamčevinu i izlazi van, a već prije toga, na proljeće, SOA dolazi do saznanja da se gospoda sastaju i to pod čudnim okolnostima. To nije bar micva, krstitka, krsna slava, već ima obilježja konspirativnosti, od koje bi i Kominterna imala što naučiti. Ali tada Mamić još nije pod istragom. Cijelu tu godinu Turudić je predsjednik Županijskog suda. Krajem osmog mjeseca, gospoda opet imaju tajni susret pod plaštom noći, voze se satima, skrivaju na tajnim mjestima. Tada Mamić više nije bio osumnjičenik, nego pod istragom, dao je jamčevinu da neće utjecati na postupak. DORH je tada bio obaviješten o tome, koji je sigurno bio u dilemi što da rade. Mamić je, iako je pušten iz pritvora, i dalje bio pod nadzorom, Turudić je neoprezan jer ne razmišlja da postoji druga razina nadzora i tu biva uočen. Ja odlazim s vlasti i interes za to kopni, ali stvari znam, vidim da se za Turudića svašta priprema, da je skoro postao predsjednik Vrhovnog suda", rekao je Milanović.

Predsjednik Milanović rekao je kako Turudić i drugi Uskočki suci trebaju određenu sigurnosnu provjeru, osnovnu provjeru, te da u Uredu predsjednika rade ljudi koji imaju višu razinu provjere.

"To nije razina koju imaju Turudić i Uskočki suci, za njih se traži malo, rekao je, te nastavio:

"Turudić je prošao sigurnosnu provjeru 2009. i 2014., 2015 se odvijaju ovi događaji, a 2019, ja nisam još predsjednik RH, gospodin prolazi sigurnosnu provjeru. Kako? Sve skupa je bila jedna ozbiljna iritacija", rekao je Milanović.

Istaknuo je kako Plenković ne radi ništa da sazna bitne stvari.

"To je njegova dužnost. Neugodna dužnost, kao što je i ova pressica neugodna. Nikada se ovakvim stvarima nisam bavio. Računaš, stat će. Utišat će se. Ja predlažem čovjeku da ide na izbore. To je pravi način. Tu sigurnosna provjera ne znači ništa. Ali glavnog državnog odvjetnika ne bira narod, nego se bira političkim dogovorom biraju ga neodgovorni, kriminogeni i oni koji se prave mrtvi koji daju izjavu: i tak znamo na čemu smo s njime, on je dobar obiteljski čovjek", rekao je Milanović.

Razgovori Turudića i Mamića

Na pitanje postoji li u dokumentima SOA-e eksplicitno o čemu su razgovarali Turudić i Mamić, Milanović je kazao kako ne postoji 'jer to nije zabilježeno, ali svakom je jasno da takva vrsta kontakta nije dopustiva'.

O čemu su mogli razgovarati u trenutku kada je jedan pod istragom, a drugi predsjednik suda, ironizirao je Milanović dodavši kako onaj tko želi zadržati i trunku kredibiliteta mora o tome razmišljati.

"Ovdje se radi o promociji suspektnog tipa na prvu represivnu poziciju u državi. Biti državni odvjetnik nije pravo to je teret i čast i dužnost", rekao je. 

Da nisam predsjednik, to bi zaudaralo u arhivama

Milanović je na podužoj konferenciji objasnio i zašto 2015. kao premijer nije učinio ništa što se tiče ovih saznanja. 

"Bio sam u koluziji s tim ljudima. Imao sam druge brige, gledao sam, nisam mogao vjerovati, bio sam diskretan, računao sam da će proći, da će se neke stvari u društvu popraviti. Nema sudaca kao Turudić, nitko nije takav. Ima tu i ponetko korumpiran, ali to je jako mali broj ljudi. Ali oni govore svojim presudama, koje te mogu koštati slobode, osobne slobode, a ne poganom stranačkom jezičinom. Ne pod šatorima u Savskoj, gdje je došao kao predsjednik Županijskog suda. Hrvatska to nikad nije imala, toga nije bilo ni u vrijeme Tuđmana. I on se nakon jednog promašaja trudio da državni odvjetnik barem stvara privid neutralnosti i poštenja. Ovdje se na to pljuje. Nakon što je lagao nekoliko puta, i na saslušanju u Saboru i oko predmeta sa svojim bratićem, dolazimo do pitanja kakvo je to društvo. Da nisam predsjednik, to bi zaudaralo u arhivama, i na to nitko ne bi obratio pažnju, ali ja jesam predsjednik", rekao je Milanović.

'Od predsjednika sam dobio neke detalje, pozicija Vlade se ne mijenja'

Dodao je i kako u užem smislu riječi to nije bio njegov posao, već posao DORH-a koji je bio tada zauzet Bandićem i Mamićem.

"I vi me pitate jesam li ja vršio pritisak na tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana? Nisam. Nisam nikada vršio pritisak ni na koga", poručio je predsjednik.

Dodao je i kako je očekivao da institucije rade svoj posao te naveo kako s Cvitanom "skoro da nije imao nikakve kontakte".

"Sada sam predsjednik, sada su mi ovlasti još manje. Ali ovo mi je ovlast", poručio je Milanović.

Također, Milanović je upozorio i kako za tri tjedna ističe mandat načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, kojeg on imenuje kao vrhovni zapovjednik, no nitko se ne javlja, ironično ocijenivši kako - to nije bitno.

Sukob premijera i predsjednika

Milanović je još jučer u Dubrovniku rekao kako Turudić ne smije biti glavni državni odvjetnik jer postoje ozbiljne sigurnosne zapreke.

Premijer Andrej Plenković koji je boravio u Rijeci komentiravši istup predsjednika, potvrdio je kako je dobio informacije o Ivanu Turudiću od predsjednika, te ustvrdio kako se nije doznalo ništa što se već nije znalo.

"U tim dokumentima, s obzirom da sam vodeći računa o važnosti funkcije glavnog državnog odvjetnika i prije tražio izvješće SOA-e o gospodinu Turudiću - on se referira na neke tajne izvide iz 2015. godine. Uvijek je to vezano za pitanje njegovog poznanstva sa Zdravkom Mamićem. Nema tu ništa spektakularno i posebnih novih saznanja", kazao je Plenković jučer.