PREDSJEDNIK USTAVNOG SUDA "Ranije sam rekao da može biti mandatar, ali..."

Miroslav Šeparović i Zoran Milanović
Pixsell/Index

Predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske suda Miroslav Šeparović oglasio se prvi put od petka kad je na presici nakon izvanredne sjednice suda objašnjavao da Zoran Milanović ne smije biti mandatar niti premijer.

To je izazvalo niz burnih reakcija u javnosti, od političara, do ustavnopravnih stručnjaka... Neki se slažu sa Šeparovićem, neki podržavaju njegov stav, odnosno stav Ustavnog suda.

Mnogima je bilo problematično što je Šeparović 18. ožujka, kada je Ustavni sud prvi put upozorio Milanovića, rekao da nakon izbora on može biti mandatar. Šeparović u izjavi za Al Jazeeru Balkans danas kaže da je to točno i ne bježi od toga.

Šeparović: Ranije sam rekao da može biti mandatar, ali...

No ponudio je objašnjenje zašto je u petak Ustavni sud donio upozorenje koje je donio.

"Ali pogledajte pažljivo uz dodatak 'ako se bude držao Ustava i zakona'. Isto sam tada najavio da je teoretski moguće i poništenje izbora, poništenje odluke o davanju mandata i odluke sabora o izglasavanju povjerenja vladi ako ne bude poštivao upozorenje Ustavnog suda.

Nakon toga nije poštivao Ustav, nije poštivao upozorenje, nije odmah dao ostavku, već je sudjelovao u kampanji kao premijerski kandidat i otvoreno govorio da neće poštivati upozorenje Ustavnog suda. Takvim postupanjem sam se je isključio od mogućnosti da bude budući mandatar", rekao je Šeparović novinaru Al Jazeere Balkans Goranu Latkoviću.

"Ne može biti mandatar osoba koja postupa suprotno Ustavu i odlukama Ustavnog suda. Nitko na protuustavnom ponašanju ne može ostvarivati korist za sebe. Dakle, nema nikakvih kontradikcija u stavovima Ustavnog suda i mene, već se radi o dosljednoj obrani temeljnih ustavnih vrednota, a osobito vladavine prava", zaključio je Šeparović.