ZABRANA PUŠENJA U PRAKSI Neki gosti se bune, a neki i ne. Pepeljare su još uvijek na stolovima, ali samo kratko"

Zabrana pušenja
Ilustracija

Prije nešto više od mjesec dana na snagu je stupio Zakon o zabrani konzumiranja duhanskih proizvoda u svim zatvorenim prostorima u Federaciji BiH. Ugostitelji i pušači polako se privikavaju na ono što je u brojnim državama već odavno na snazi, iako brojnima to teško pada. Za sada se još uvijek izriču samo opomene i savjeti, te ljubitelji cigareta i ugostitelji imaju još malo vremena da se priviknu na ono što dolazi. Ugostitelji su još uvijek pomalo zbunjeni budući da je zakon izglasan, a jasne naputke još nisu dobili.

"Što se tiče konkretno mog ugostiteljskog objekta, pridržavala sam se propisanih pravila prvih deset dana. Međutim, onda su gosti reagirali buneći se zašto moraju izlaziti izvan objekta zapaliti, dok u objektima odmah preko puta našeg gosti mogu konzumirati cigarete i unutar objekta i izvan njega. Tako sam pod pritiskom gostiju u roku sedam dana ponovno vratila pepeljare na stolove. Ne mogu biti iznimka u masi ostalih budući da sam kritizirana od strane svojih klijenata", kaže za Hercegovina.info vlasnica mostarskog restorana "MM" i članica Upravnog odbora Turističkog klastera Hercegovina Ema Badžak.

Kaže kako je i sama protivnica pušenja u zatvorenim prostorima.

"Naravno i to je moj osobni stav. No, sada imamo probno razdoblje bez kažnjavanja, već će se izricati opomene i nakon toga svi popuste. Trenutno stanje je takvo", iskreno će.

"Ugostitelji sada imaju šest mjeseci da se prilagode zakonu. Ostavljena je svakome slobodna volja i izbor kako će se u ovom razdoblju ponašati, svatko individualno po svom nahođenju. No, mislim da se u ovih šest mjeseci neće ništa promijeniti, ali kada krene izricanje kazni onda ćemo se morati ponašati po pravilima i propisima. U ovom razdoblju nema kontrola inspektora po tom pitanju", dodaje ona.

O svojim gostima kojima smetaju cigarete dok jedu svoj ručak ili večeru u njezinom restoranu, odavno se već pobrinula.

Zabrana pušenja

"Već nekih desetak godina imam u svom objektu prostor odvojen samo za pušače s obzirom na to da je bilo stalnih klijenata i gostiju kojima je to smetalo i tražili su da budu odvojeni. Nakon toga smo fizički odvojili prostorije. Za sada to funkcionira tako. Kada se cigarete zabrane u cijelom unutarnjem dijelu, onda ćemo se ponašati poput ostalih. Nikakve naputke za sada još nismo dobili", rekla nam je Ema Badžak koja se ugostiteljstvom i turizmom bavi više od 30 godina.

No, ima i onih gostiju kojima je to pravilo, riječ je uglavnom o stranim državljanima.

"Kako je zakon stupio na snagu mi smo maknuli pepeljare sa stolova i goste zamolimo da ne konzumiraju cigarete unutar objekta. Kao što vidite imamo terasu s dosta mjesta i gosti barem u ovo ljetno vrijeme mogu biti vani i zapaliti. Znamo da imamo, kako bi se reklo, "šest mjeseci fore", ali ne želimo riskirati probleme s inspekcijom", kaže nam jedan od međugorskih ugostitelja čiji je objekt u neposrednoj blizini crkve svetog Jakova.

Pitamo i bune li se gosti kada ih se zamoli da svoju cigaretu zapale izvan objekta.

"Naši gosti su 90 posto strani državljani. Koliko mogu primijetiti i kako mi se čini da je to u njih pravilo i navika. Nemamo problema po tom pitanju. Kada je riječ o našim domaćim ljudima malo bude negodovanja, ali i oni su se brzo priviknuli. Danas ili za pet-šest mjeseci jednostavno ćemo se svi morati tako ponašati", zaključio je naš sugovornik.

Zabrana pušenja

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH izglasan je u ožujku 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara ga je potpisao 18. svibnja 2022. godine. Zakon se počeo primjenjivati godinu dana od toga, točnije 20 svibnja 2023. godine, a ugostiteljima je ostavljeno šest mjeseci vremena za prilagodbu. Svatko će to razdoblje iskoristiti na svoj način, a tamo krajem studenog na oprezu će biti i ugostitelji i njihovi gosti- Naime, pojedinac koji zapali u zatvorenom prostoru platiti kaznu od 100 KM koliko je ona predviđena ovim zakonom, dok je s druge strane za pravne osobe predviđena kazna od 3000 KM, kao i kazna odgovornoj osobi.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.