OSTAVLJENO NA IZBOR Vlasnici ugostiteljskih objekata do 50 kvadrata odlučit će jesu li za pušače ili ne

zabrana pušenja, Dom naroda Parlamenta BiH
Ilustracija/Shutterstock

Po jednom od nacrta pravilnika o implementaciji Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH vlasnicima ugostiteljskih objekata do 50 m² bilo bi ostavljeno da izaberu hoće li biti pušački ili nepušački, istaknuto je danas na pres-konferenciji u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, prenosi Fena.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Vedran Marčinko pojasnio je da bi oni koji izaberu biti pušački morali imati adekvatnu ventilaciju, dok bi objekti veći od 50 m² mogli fizički odvojiti dio za pušače u kojem ne bi bilo moguće služiti hranu.

Dodao je da je ta površina objekta preuzeta od nekih zemalja u regiji i članica EU, te da su Pravilnik o uvjetima posebnih prostorija za pušenje i Pravilnik o obliku i sadržaju oznaka o zabrani prodaje i zabrani pušenja pomenutog Zakona već gotovi u formi nacrta i spremni za slanje Uredu za zakonodavstvo Federacije BiH.

Vršitelj dužnosti federalnog zdravstvenog inspektora Adi Gujić naveo je da je Federalna uprava za inspekcijske poslove dostavila Županijskim upravama, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ i Ministarstvu privrede SBŽ akt koji se odnosi na poziv na suradnju vezano za nadzor nad primjenom tog zakona.

“S obzirom na to da pravne osobe imaju rok prilagodbe u trajanju od šest mjeseci, a očekujući donošenje predviđenih podzakonskih akata, federalni inspektori rada i zdravstva u prelaznom razdoblju nakon stupanja na snagu zakona prvenstveno imaju savjetodavnu ulogu za osiguranje djelotvornog uvođenja subjekata nadzora u nove pravne okvire”, pojasnio je Gujić.

Federalna koordinatorica za kontrolu duhana i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH. dr. Aida Ramić Čatak izjavila je da od provedbe zakona očekuju dugoročno smanjenje obolijevanja i preuranjene smrtnosti od nezaraznih bolesti jer pušači više od šest puta češće dobivaju rak bronha i pluća, duplo češće dobivaju moždani udar, a tri puta češće dobivaju srčani udar.

Također, očekuju smanjenje obolijevanja i smrtnosti novorođenčadi i djece mlađe od pet godina, jer većina djece i adolescenata nije u potpunosti zaštićena od izloženosti pasivnom pušenju.

Izvršna direktorica udruženja PROI Jasmina Čekrić istaknula je da pored svih ekonomskih, zdravstvenih i socijalnih aspekata, efikasnom implementacijom novog zakona žele prevenirati početak pušenja među djecom i mladima, te ih obeshrabriti da počnu koristiti duhanske proizvode i tako smanjiti ovisnost i dugoročne zdravstvene posljedice povezane s pušenjem.