ZABRANA PUŠENJA U FEDERACIJI BIH Dodatnih šest mjeseci za prilagodbu pušačima i ugostiteljima

Pušenje kafić
Ilustracija

Na prilagodbu na Zakon o zabrani konzumiranja duhanskih proizvoda u svim zatvorenim prostorima u Federaciji BiH imat ćemo još šest mjeseci. Informacija je to koja će uskoro biti objavljena i iz Federalnog ministarstva zdravstva. Naime, sutra, 28. studenog navršava se točno šest mjeseci od kada je zakon stupio na snagu. U posljednjih šest mjeseci ostavljen je rok za formiranje Federalne komisije koja će navedeni Zakon i provoditi, ali i ugostiteljima i poslodavcima da svoje poslovanje i ponašanje usklade istom.

Za potpunu zabranu pušenja u zatvorenim prostorima pričekat ćemo još šest mjeseci. Kako doznaje Hercegovina.info, moraju se uskladiti svi podzakonski akti na kojima radi Federalno ministarstvo zdravstva na čelu s novim ministrom Nediljkom Rimcem.

U sljedećih šest mjeseci inspekcije će izlaziti na teren, no ugostiteljima i pušačima za sada će se izricati samo opomene, ali samo do svibnja sljedeće godine.

Kazne

Prema zakonu, pojedinac koji zapali u zatvorenom prostoru platiti kaznu od 100 KM koliko je ona predviđena, dok je s druge strane za pravne osobe predviđena kazna od 3000 KM, kao i kazna odgovornoj osobi.

Jedan od inicijatora zakona bilo je i Udruženje PROI iz kojeg smo doznali kako su pojedini objekti u Federaciji svoje poslovanje već prilagodili ovom Zakonu, a takvih je oko 70. Zbog toga su iz navedenog Udruženja iste odlučili promovirati u svojoj kampanji kao pozitivne primjere.

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH izglasan je u ožujku 2022. godine, a predsjednik FBiH Marinko Čavara ga je potpisao 18. svibnja 2022. godine. Zakon se počeo primjenjivati godinu dana od toga, točnije 20. svibnja 2023. godine.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.