SUDAC KOJI JE OPET NA STRANI MOĆNIKA Disciplinski tužitelj formirao predmet protiv Branka Perića

Branko Perić
Buka

Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH formirao je predmet protiv suca Suda BiH Branka Perića, koji je jučer tijekom presude Fadilu Novaliću i drugima, počinio kako stoje stvari disciplinski prekršaj i ozbiljno kazneno djelo, saznaje portal "Avaza".

Svjestan da to nije praksa

Predmet protiv Perića, kako je Avazu neslužbeno povrđeno iz VSTV, odmah je formiran nakon izricanja presude.

O tome će se danas oglasiti i VSTV-e.

Naime, Perić je jučer u sudnici kazao da je svjestan da to nije praksa, ali će ipak pročitati svoje izdvojeno mišljenje.

Prema svemu sudeći, Perić je time prekršio Zakon o kaznenom postupku BiH.

Prema  Zakonu glasanje sudaca u sudskom vijeću je tajna i u kaznenom postupku ne postoji nešto što se zove izdvojeno mišljenje koje se čita.  

Jasan je Zakon 166 ZKP-a BiH koji to i kaže.

To je jučer obrazložio ugledni odvjetnik i bivši sudac Vlado Adamović.

"Zakon o kaznenom postupku kaže da se suci moraju pridržavaju tog zakona. Ne postoji izdvojeno mišljenje u redovnom suđenju koje se može i smije objaviti. Naime, jedan dio ZKP-a, vrlo precizno određuje profesionalnu tajnu. Ona glasi ovako: O tome će suci glasati, napravit će se zapisnik. Ukoliko izdvojeno mišljenje nije ušlo u taj zapisnik ono će se sačiniti pismeno, priložiti tom zapisniku i ta cjelina predstavlja zapisnik o vijećanju i glasovanju. Taj papir ili papiri se zatvaraju u kuvertu i pečate. Nitko nema pravo otvoriti tu kovertu i objavljivati sadržani te kuverte pa čak ni drugostupanjsko vijeće koje je jedino ovlašteno otvoriti to u momentu kada odlučuje, ne da vidi kako je tko glasovao, nego da vidi obrazloženje koje opredjeljuje stav suda. Poslije toga se to opet zatvara", naveo je Admović u emisiji Kontekst na AJB.

Javna tajna

Adamović je dodao i da nitko, pa ni javnost, ne može saznati kako je tko glasao unutar Sudskog vijeća.

 "To je protuzakonito. Čudim se što je to Perić uradio. To je ozbiljno djelo. To je težak eksces koji ne bi smio ući u praksu. Šteta je napravljena", zaključio je Adamović.

Dodao je da "izdvojeno mišljenje se ne može obrazlagati, kod nas to mogu Ustavni sudovi"