NAJMLAĐI JUDO SUDAC U BiH Petar ima 18 godina, a već cijelo desetljeće donosi medalje u Mostar

Petar Kožul

Petar Kožul, 18-godišnji Mostarac, položivši ispit postao je najmlađi sudac Bosne i Hercegovine u japanskoj borilačkoj vještini poznatijoj kao judo. Kožul već jedno desetljeće u Mostar donosi samo najveća priznanja iz ove oblasti, a kako kaže, njegovi ciljevi u budućnosti su samo zlatni te pripreme za naredna natjecanja zapravo nikada i ne prestaju.

Petar Kožul

„Judo sam počeo trenirati kao dječak, prije deset godina, a u početku je to bilo u vidu zabave i igre. Ipak, ljubav prema ovom sportu bila je svaki dan sve veća“, započeo je Kožul za Hercegovina.info.

Inače, Kožul je učenik srednje Elektrotehničke škole Ruđer Bošković u Mostaru, a godinama unazad, iako često zna biti zahtjevno, uspješno kombinira obaveze s čestim treninzima u svom matičnom Judo klubu „Borsa“.

Petar Kožul

Treniram dva do tri puta dnevno kroz cijelu godinu bez dužih pauza. Uvijek je potrebna dobra organizacija, ali mislim da ako se prioriteti dobro poslože, sve se može stići“, kazao je Kožul.

Kožul iza sebe ima na desetine natjecanja, od međunarodnih, državnih, balkanskih, a na svima njima je do sada pokazao izrazite vještine ističući se u konkurenciji i od nekoliko stotina natjecatelja. Posljednje u nizu je i Međunarodno natjecanje u judo-u održano u Laktašima, koje je okupilo 832 natjecatelja, 64 kluba iz okolnih zemalja.

Petar Kožul

„U kategoriji do 73 kg, zlato i najbolji plasman je osvojio Petar Kožul. On je također proglašen i najuspješnijim juniorom turnira. Osim toga, na turniru u Laktašima Petar Kožul i Ivan Jozeljić položili su ispit za suđenje, što Judo klub „Borsa“ trenutno čini klubom sa najvećim brojem državnih sudaca, točnije njih deset, na teritoriju Bosne i Hercegovine“, izjavili su ispred ovog kluba.

Od rezultata koje je napravio, istaknuo je zlata na državnim prvenstvima u konkurenciji kadeta i juniora, te broncu u konkurenciji seniora.

„U uzrastu juniora također sam se okitio brončanom medaljom na prvenstvu Balkana i time zaključio 2023. godinu, te se nadam da će 2024. godina biti još uspješnija. Osim natjecateljske karijere, sada sam se upustio i u sudačke vode. Put do državnog sudca počinje sudačkim seminarom, te nakon uspješno položenog teoretskog dijela, na red dolazi i praktični dio ispita“, objasnio je Kožul.

Petar Kožul

Trenutno se aktivno priprema za nadolazeća natjecanja, a planova i zacrtanih ciljeva je svakako mnogo.

„Uskoro me očekuje seniorsko državno prvenstvo gdje se nadam da će oko vrata zasjati zlatna medalja. Osim toga očekuju me i Europski kupovi, te brojni međunarodni turniri. Uz dobru formu i Božju pomoć u svoj klub ću donijeti još mnogo dobrih rezultata“, zaključio je Kožul.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.