PROPALO IMENOVANJE PROPADALA Imenovanje generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine skinuto s dnevnog reda Parlamenta

Parlament
FENA

Imenovanje novih generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine skinuto je s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Ovo je na sjednici naveo Marinko Čavara (HDZ), predsjedavajući Zastupničkog doma, nakon što su održane sjednice kolegija doma i proširenog kolegija.

Na sjednici je Zastupnički dom trebao potvrditi odluku o imenovanju generala koju je donijelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Dan ranije je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH prekinula sjednicu jer su je demonstrativno napustili članovi iz HDZ-a zbog imenovanja novih generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U HDZ-u negoduju što nije imenovan general major Marko Stojčić i što je umjesto njega Predsjedništvo BiH imenovalo Martina Propadala, tvrdi Faktor.

Predsjedništvo BiH, nakon višemjesečne trakavice i odugovlačenja zbog stalnih primjedbi koje je imao član kolektivnog šefa države Denis Bećirović, napokon je 27.studenog imenovalo nove generale OSBiH.

Istovremeno, zastupnici SNSD-a i Srpskog kluba su uputili dopis kojim povlače zahtjev za smjenu ministra obrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP).

Saša Magazinović, predsjedatelj Kluba zastupnika SDP-a, zahvalio se na tome, te kazao da je to dio dogovora "da se ne bavimo smjenama u Vijeću ministara BiH nego uradimo neke stvari koje su do nas u Parlamentu", te da će se ponašati u skladu s tim dogovorom kada je u pitanju europski put BiH.

Sanja Vulić, predsjedateljica Kluba zastupnika SNSD-a, rekla je da postoji dogovor, a da razlog za povlačenje inicijative, osim "da se želimo baviti korisnim stvarima, jeste da nemamo mišljenje Vijeća ministara". Rekla je i da je Tužiteljstvo BiH formiralo predmete pa će sačekati ishode postupka u pravosudnim institucijama.

Smjenu Heleza tražili su zastupnici Sanja Vulić, Obren Petrović, Nebojša Radmanović, Ljubica Miljanović, Milorad Kojić, Milan Petković, Miroslav Vujičić i Čedomir Stojanović. U obrazloženju inicijative se, između ostalog, navodi da su izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra obrane izazivale i nastavljaju izazivati u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti.

Helez je govorio o postojanju paravojnih kampova na teritoriji Republike Srpske.

Branislav Borenović, zastupnik PDP-a, između ostalog je kazao da je očigledno na djelu neka trgovina i dogovor vladajućih stranaka, te da su se SNSD i "Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP) dogovorili da se ne dogode dvije smjene, Helezova i SNSD-ovog ministra Staše Košarca koja je također na dnevnom redu današnje sjednice.

"Za "Trojku" Košarac više nije nasilnik nad ženama, a za SNSD Helez nije više čovjek koji govori neistinu", dodao je Borenović.

Početak sjednice Zastupničkog doma kasnio je sat vremena. Čavara je to pojasnio riječima da su pokušali kroz kolegije usuglasiti što više pitanja.

"Imali smo dodatnih pitanja i želje da usvojimo zakone koji nam znače za cijelu BiH", dodao je.