MARINKO ČAVARA "Nisam socijalni slučaj, ali su mi ugrožena sva ljudska prava"

Marinko Čavara

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara danas je za N1 govorio o američkim sankcijama i stavljanjem na crnu listu na kojoj se nalazi i njegovo ime.

Kakve su posljedice sankcija, jeste li dobili plaću?

“Plaće se u Parlamentu isplaćuju treći radni dan, ja nisam dobio plaću, ne znam jesu li uplaćeni doprinosi”, kazao je Čavara.

Što vi kažete na to?

“Pa, što vi kažete? Svako tko se nađe u takvoj situaciji se osjeća povrijeđen, sama činjenica da ste označeni kao netko na crnoj listi, plus nije bilo mogućnosti da se branite, s druge strane imam i obitelj, dvoje djece koje studiraju. Ugrožena su i njihova prava, a ne znaju zbog čega. Svatko ima pravo na suđenje, da se brani, a na kraju saznate da ste osuđeni i da će se kazna povećavati a ne znate zbog čega”, dodaje.

Na pitanje hoće li pokrenuti sudski postupak, kazao je:

“Kako će jedna osoba bez plaće pokrenuti sudski postupak, to košta puno novca”.

“SAD su najmoćnija zemlja svijeta. Nijedna država ne koristi to pravo, ako pogledate tko je sve stavljen na crnu listu. Svako iz različitih razloga. Netko je donio pogrešnu ocjenu ili politički stav, to je šok koji ne možete prihvatiti. S kojim pravom, na temelju kojeg sudskog procesa? Na kraju neko radi da vam oteža život i oduzme ljudska prava. Svi oni mafijaši imaju pravo na račun, na plaću, a vi nemate”, dodaje Čavara.

“Uvijek sam radio na zaštiti ustavno-pravnog poretka BiH, pokušao sam objasniti političku situaciju u BiH da je spin da oni koji su blokirali Federaciju predstavljaju da je to netko drugi uradio. Uspjeli su podmetnuti priču da ja nešto blokiram i onda nemate mogućnosti dalje objašnjavati”.

Na pitanje kako komentira prijedlog Sanje Vulić o tome da svi odvoje vlastiti novac i isplate plaću Željki Cvijanović, kazao je:

“Ja nisam socijalni slučaj, samo tražim da se omogući da koristim temeljna ljudska prava. Čak se javilo dosta ljudi da pitaju treba li nešto pomoći”.

“Sve banke imaju pravo jednostrano raskinuti ugovor ukoliko ocjene da to trebaju. Ja sam imao račun u Addiko bank, raskinuli su ugovor. Isto tako iz Nove banke, uzimajući u obzir sve prijetnje ali svi moramo razumjeti da se radi o kršenju temeljnih ljudskih prava”.