NEKA NJEŽNA VLADA HNŽ Za ministarstvo bez ministra tvrde da je posvećeno temi, prema medicinarima blagonaklon i ZZO

Prosvjedna šetnja zdravstvenih djelatnika

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije na današnjoj hitnoj telefonskoj sjednici donijela je odluku o pokretanju pregovora sa sindikalistima kako bi našli zajednički jezik oko kolektivnog ugovora. Zanimljivo je da su i ovaj put priopćenje poslali odmah nakon radničkih prosvjeda.

Satak nakon prvog priopćenja, Vlada je objavila novo u kojem su ubacili Antonija Vujicu koji je u žurbi potpisan kao Vujića i dobio je vrući krumpir predsjednika Pregovaračkog tima. Naime, Vujica kao zamjenik ministra zastupa resorno ministarstvo zdravstva koje je obezglavljeno nakon što je ministar Goran Opsenica podnio ostavku i očito odlučio da se neće ponašati kao ministar dok se u Vladi ponašaju kao da nije.

"Resorno je ministarstvo u punomu kapacitetu posvećeno ovoj temi i članovi Pregovaračkoga tima razmatraju financijske aspekte iz sindikalnoga prijedloga Kolektivnoga ugovora. Očekujem kako će Vlada usvojiti pregovarački okvir kako bi sastanak članova Pregovaračkoga tima sa sindikalnim čelnicima bio moguć već do kraja tekućega tjedna, kazao je Antonio Vujića, predsjednik Pregovaračkoga tima, stoji na stranicama Vlade. 

Svoju nježnost prema radnicima pokazao je i Zavod zdravstvenog osiguranja kojeg još uvijek kao v. d. vodi Ana Vidačak, a trebala je samo do 3. ožujka.

"Zavod zdravstvenoga osiguranja HNŽ-a podržava zdravstvene djelatnike i njihova prava jer bez zadovoljnih zdravstvenih djelatnika nema ni zadovoljnih osiguranika niti stabilnoga zdravstvenog sustava. Kako godinama unatrag, tako i u vremenu koje je ispred nas Zavod će ulagati maksimalne napore za najoptimalniju alokaciju sredstava za dobrobit zdravstvenoga sustava općenito, a sve sukladno zakonskim ovlastima, odgovornostima i financijskim mogućnostima Zavoda", kazala je ovom prigodom v.d. ravnateljice ZZO-a HNŽ-a Ana Vidačak.

Podsjetimo, Vlada je prethodno najavila pokretanje pregovora s Nezavisnim sindikatom zdravstvenih djelatnika nakon masovnih prosvjeda proteklih dana u kojima medicinari žele povećanje plaće i ostvarenje boljih radničkih uvjeta.