NAJPOŽELJNIJI POSAO NA SVIJETU Skupština HNŽ pet mjeseci bez sjednica, plaća ide, do kraja mjeseca bi mogli u klupe

Skupština HNŽ

Zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije imaju vjerojatno najbolji posao na svijetu. Već 5 mjeseci nemaju radnih obveza, nitko od njih ništa ne očekuje, alibija je previše da bi itko mogao snositi krivicu, a politička i društvena odgovornost su svakako misaone imenice.

Je li sve počelo zbog unutarstranačkog sukoba?

"Zadnja sjednica bila je 27. travnja, dakle prije 5 mjeseci. Nikakvih naznaka nemamo da bi se išta moglo početi raditi. Na toj zadnjoj održanoj sjednici s dnevnog reda je povučen rebalans Zavoda zdravstvenog osiguranja i tu se nismo slagali jer smo mi tražili da se to povuče kako nema ovlaštene osobe jer je na čelu te institucije osoba s v. d. mandatom koji je istekao, tada smo upozoravali da se sve radi protuzakonito. Treba javnost upoznati da je došlo i do cijepanja vlade među hrvatskim ministrima jer su trojica bili za trenutačnu v. d. direktoricu, a trojica protiv. Dakle, da je HDZ bio jedinstven oni su mogli imenovati ravnatelja ZZO i tu je evidentan unutarstranački sukob", kaže za hercegovina.info Ivan Odak, zastupnik 90-ke.

Skupština HNŽ

Schmidt kao nada.

"Skupštinski nerad žrtva je odnosa HDZ - SDA oko previranja zbog formiranja županijske Vlade. Mislim, nisu formirana ni skupštinska tijela, nemamo nijedan odbor formiran, a samo je rukovodstvo izabrano na vremenski određene mandate koji se produžuju. Sve je u zraku i prema ovim razgovorima ne vidim da ćemo uskoro imati sjednice. Možda je nada u Schmidtu koji je rekao da se 'strpimo još malo', pa jedino da on ubrza sve to ili kaže da se ne smije nijedna marka potrošiti dok se ne formira Vlada, pa ja vjerujem da bi se formirala u roku 24 sata", smatra Odak.

Problemi zbog godišnjih odmora

"Bile su i neke objektivne stvari u pitanju. Ja sam bio na odmoru u kasnom proljeću, odnosno ranom ljetu, a ostatak skupštine je bio poslije toga pa je bilo i objektivnih razloga. Trenutačno pripremamo skupštinu i nadam se da ćemo do kraja rujna organizirati sjednicu. Već smo imali kolegij, pripremamo materijale, a i Vlada je bila na odmoru. Evo, neka dinamika je da do kraja ovog mjeseca imamo sjednicu", kazao nam je Džafer Alić, zamjenik predsjedatelja županijske Skupštine.

Skupština HNŽ

Alić je komentirao i trenutačno stanje oko formiranja županijske Vlade.

"Ja sam uvijek optimist i vjerujem da će se to brzo završiti. Imam osjećaj da smo sve bliže rješenju, sporo to ide i nije kako bi mi to željeli, ali vjerujem da smo bliže rješenju. Za sljedeći tjedan pokušavamo dogovoriti službene sastanke i da će biti ispunjeni svi uvjeti za adekvatan sastanak", zaključio je.

Vladi omogućeno da radi što hoće

"Posljednja skupština bila je 27. 4., znači prije skoro 5 mjeseci. Neodržavanjem sjednica Vlada sebi omogućava 'neometan' rad jer bez Skupština nemaju nikakav upliv sa strane, pa se lako dogovore oko raspodjele proračunskih sredstava", smatra HRS-ova Vesna Šunjić.

Sjednice nitko ne spominje.

"U razdoblju skupštinskog nerada, HRS je aktualizirao cijeli niz problema u domeni školstva, zdravstva, prometa i socijalne skrbi koristeći svoje resurse na federalnoj i gradsko/općinskoj razini za realizaciju istih, budući da županijska ne radi. Primjerice, u niz slučajeva smo pokrenuli inspekcijske nadzore u pojedinim školama, u suradnji s oboljelim od raka, pokrenuli smo niz inicijativa po pitanju problema nabavke citostatika, tražili smo tematsku sjednicu Parlamenta Federacije na ovu temu i obećano nam je da će se održati, preko resornih ministarstava. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave, inicirali smo projekt cestovnog povezivanja Čapljine i Neuma, itd. Činjenica je i sramotno je da Skupština ne radi i da vladajuća koalicija blokira naš rad. Sjednice nitko ne spominje čak i kad postoje zahtjevi. Ravnatelji domova zdravlja su tražili tematsku sjednicu obzirom na brojne probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Znam samo da što se HRS-a tiče, mi smo svaki dan na terenu, koristimo sve raspoložive resurse na drugim razinama, a kad krene raditi županijska, adresirat ćemo problematiku iz županijske nadležnosti", nastavlja Šunjić za hercegovina.info.

Skupština HNŽ

Što kaže poslovnik?

"Poslovnik Skupštine definira kako sjednice mogu biti redovite, izvanredne i godišnje. Što se tiče samog sazivanja sjednice, to su vladajući prilagodili sebi, postavivši toliko široko pravila, da sjednice mogu, a ne moraju sazivati. Ono što se krši jesu ostali Članci Poslovnika koji definiraju rad Skupštine i prava zastupnika. No, kome se žaliti? Istim onima koji koče?

U HRS-u smatraju da su građani taoci zategnutih odnosa HDZ BiH i SDA.

"Taoci smo prvenstveno odnosa HDZ-a BiH i SDA jer oni imaju najveći politički kapital. No, ne bih od odgovornosti zaobišla i druge političke stranke koje su bile dijelom izbornih i političkih malverzacija, pa sad kada su se političke okolnosti promijenile, prave se kao da tih malverzacija nikada nije ni bilo. Mi u BiH, ne samo u HNŽ-u, moramo uvesti koncept ispitivanja odgovornosti i plaćanja cijene neodgovornosti. Ne možete sudjelovati u izbornoj krađi, trgovini pri izboru delegata u Dom naroda, trgovini radnim mjestima po zavodima i upravama, a na drugoj strani glumiti najveće pravednike. Zato je od esencijalne važnosti uraditi reforme izbornog procesa, odnosno uvesti skeniranje otiska prsta i skeniranje biračkih listova, kako bi otežali licemjerima političko djelovanje kroz zakonodavnu vlast, a olakšali onima koji uistinu žele mijenjati društvo na bolje", zaključila je zastupnica Republikanaca.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.