VLADA HNŽ Sastanak u četvrtak, fijasko u najavi. HRS se neće odazvati, HDZ BiH mijenja predsjednika Županijskog odbora

Skupština HNŽ Ivan Odak

Tko bi rekao da je tako teško skupiti 20 ruku u Županijskoj skupštini za formiranje nove vlade Hercegovačko neretvanske županije.

Stanovnici ove upravne jedinice, barem oni koji prate politiku, gledaju jedan apsurdistički triler pun preokreta s poprilično nepredvidljivim završetkom, piše Hercegovina.info

Pisali smo već o mogućim kombinacijama, činjenici da se HDZ BiH iz njih ne može ni na koji način izbaciti jer ima 11 ruku s kojima je siguran predvodnik pregovora i sastavljanja Vlade, te predlagač budućeg mandatara za predsjednika Vlade HNŽ.

Fali ruku

Tko će činiti jezičac na vagi s druge strane je puno veće pitanje. Dugogodišnji partneri iz SDA u vlasti ove županije neprekidno participiraju od 1990. godine i nakon svega, čak je i Stjepan Bošković, dosadašnji vođa HDZ pregovaračkog izaslanstva priznao je kako su bliži formiranju vlasti s njima. Za to im pak nedostaju jedna ili dvije ruke. Gdje će ih naći, još je upitno.

S druge strane, HDZ je na državnoj i federalnoj razini u koaliciji sa SDP-om iz kojeg očekuju nastavak partnerstva i u županiji. Problem SDP-u predstavlja činjenica da sa samo 3 zastupnika u Skupštini ima slab koalicijski kapacitet. Uz njih je NiP koji ima jednog zastupnika, te skupa opet imaju dvostruko manje od kombinacije SDA- NES.

Devedesetka pokušava spasiti stvar

Međutim, HDZ 1990 više je puta u posljednje vrijeme naglašavao da na razini HNŽ ima dobru suradnji sa SDP-om, te da bi ukoliko će sa svoja tri skupštinara podržati novu vladu, preferirali bi da to bude sa trojkom, u odnosu na SDA. Međutim i u takvoj kombinaciji, ukupan zbroj je 18 ruku. HDZ-ovih 11, po tri od Devedesetke i SDP-a i jedna NiP-ova. Dvije ruke koje su nedostajale trebale su biti DF-ove prije odluke Predsjedništva ove stranke koja je županijskoj organizaciji zabranila participaciju u vlasti.

Novi pokušaj da se raspetlja ovaj Gordijev čvor čeka nas u četvrtak. Na inicijativu HDZ 1990. sazvan je sastanak svih aktera a trebao bi se održati u prostorijama županijske skupštine u 11 sati.

Predsjednik ove stranke Ilija Cvitanović za hercegovina.info kazao je kako je intencija iza sazivanja sastanka da se vidi "na čemu smo".

„Želimo vidjeti ima li većine, ima li dogovora, tko zavlači, hoćemo li praviti novu vladu ili ćemo održavati postojeće stanje“ objašnjava Cvitanović.

Dodaje kako je rok za potvrdu dolaska na sastanak danas (utorak) do 16 sati.

SDP dolazi, HRS se zahvalio na pozivu

Prvi koji su potvrdili dolazak bili su članovi izaslanstva SDP-a iz kojeg se nadaju kako će se u zadanom roku odazvati i ostale stranke.

„Devedesetka je poslala poziv i nadamo se da će se svi odazvati, mi ćemo sigurno doći. Iskreno se nadam da ćemo nakon tog sastanka znati nešto više, kako i na koji način možemo doći do potrebnih 20 ruku. Volio bih da svi dođemo na taj sastanak, da svatko kaže što ima i da pokušamo naći neki zajednički jezik“ izjavio je za hercegovina.info Ismet Lulić, šef pregovaračkog tima stranaka trojke.

U međuvremenu, iz HRS-a čije su dvije ruke trenutno na cijeni, za naš portal su potvrdili kako se sastanku neće odazvati, a razloge će objaviti tijekom dana.

Vesna Šunjić koja predvodi pregovarački tim HRS-a kazala je kako cijelo vrijeme čekaju da im se prezentira nekakav konkretan program rada te buduće vlade, a još ništa još nisu dobili ni vidjeli.

Na nju se nadovezuje i predsjednik ove stranke, Slaven Raguž. „Nema programa, nema nikakvih načela. Imena ministara i direktora su definirali i jedni i drugi, a mi bismo trebali dizati ruke za to. Ja u HNŽ nemam problem sa SDA, ja imam problem s HDZ BiH. Razumijem širu priču, ali dogodila se ta šira priča na Federaciji pa nismo milimetra makli naprijed“.

HDZ dobiva novog predsjednika Županijskog odbora

HDZ BiH, pak sutra bira novog predsjednika Županijskog odbora HNŽ, pa se gradonačelnik Stoca, Stjepan Bošković oprašta od te funkcije, a samim time i uloge šefa HDZ-ovog pregovaračkog izaslanstva. Zbog tih promjena nismo uspjeli dobiti potvrdu hoće li oni sudjelovati na sastanku.

Bez članova izaslanstva HRS-a sastanak iako se održi neće donijeti nikakav bitan pomak. Njihovo odbijanje da sudjeluju u vlasti smanjuje broj mogućih scenarija na ili status quo, odnosno nastavak tehničke vlade koja je tu od već sada davne 2014. Drugi scenarij je kupnja nekoga od zastupnika iza paravana, odnosno traženje slabih karika koje bi pristale biti preletači ili pak rješenje o kojem se sve glasnije priča, ono prema kojem bi novu vladu sastavljali HDZ BiH ili dva HDZ-a s jedne i SDA-SDP, u narodu već nazvano karpuza koalicijom s druge strane.

Iz određenih krugova čuje se i zazivanje odluke visokog predstavnika, ali to je prema saznanjima portala hercegovina.info izuzetno nerealno.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.