USPOSTAVA VLASTI U HNŽ Visoki predstavnik sugerirao da bi se mogao uključiti

Schmidt
EPA

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je već duboko zašla u svoj drugi tehnički mandat, s malom vjerojatnošću da će do promjena doći u idućih mjesec dana.

Mnogi su nakon par rundi neuspješnih pregovora prizivali intervenciju visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christiana Schmidta da prelomi i pomogne uspostavu nove županijske vlade korištenjem Bonnskih ovlasti.

Na to se referirao i sam Schmidt u jučerašnjem intervjuu za Glas Amerike (VOA) vezano uz trenutnu političku situaciju u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Schmidt je naglasio važnost formiranja vlasti u ovom području te upozorio da će poduzeti odgovarajuće korake ukoliko to postane nužno.

"Visoki predstavnik je tu da regulira svako nepostojanje ili nemogućnost da se formira određena većina. To znači da je mnogo zadataka koje ljudi u toj županiji trebaju obaviti. Ako osjetim da se samo primjenjuje taktika, a da se ne slijede ideje i razmišljanja pri kojima su županija ili država na prvom mjestu, mogu se dogoditi određene političke odluke. Ne mogu se dobiti bodovi za EU ako se pri svakoj poteškoći u zemlji, moli ili poziva visoki predstavnik da riješi to pitanje. Visoki predstavnik je u posljednje dvije godine dokazao da je spreman donositi teške odluke" kazao je Schmidt.

On je istaknuo da će, ako primijeti da se političke igre igraju bez stvarnih namera za napretkom, donijeti odgovarajuće političke odluke kojima bi osigurao stabilnost i napredak.

Schmidt je dodao da je važno da zemlja ne ovisi isključivo o visokom predstavniku kad god se suočava s teškoćama. Naveo je primjer kako Bosna i Hercegovina ne može očekivati napredak prema Europskoj uniji ako se svaki put kada se pojavi izazov, traži intervencija visokog predstavnika. Visoki predstavnik je tijekom proteklih dvije godine pokazao spremnost za donošenje teških odluka kako bi podržao procese stabilnosti i reformi.

Otkako su propali posljednji pregovori o formiranju izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji prije manje od mjesec dana, službenih sastanaka nije bilo. Čini se da su politički akteri i pregovarači trenutačno na ljetnom odmoru. Najnovije informacije ukazuju na to da će se pregovori nastaviti tijekom jeseni, ali to ne jamči automatsko imenovanje nove Vlade. 

U jednom trenutku, naglasak je bio na mogućoj koaliciji HDZ-a s Trojkom, koja je propala izlaskom DF-a iz kombinacija, dok je u drugom trenutku obnovljena suradnja s SDA koja nije do kraja konkretizirana zbog ruke koja nedostaje i nedostatka podrške HDZ 1990 takvoj koaliciji. Pod upitnikom je i podrška vlasti HRS-a koji može biti jezičac na vagi sa svoje dvije ruke. Trenutno se situacija čini nepromijenjenom, ali ostaje vidjeti kako će se politički pregovorri razvijati u danima koji dolaze.