Žilavka i Blatina: SLAST IZ HERCEGOVAČKOG KAMENA

vinska cesta, vino i voda, mineralna voda i vino, gemišt, bijelo vino , rizik od melanoma, konzumiranje alkohola , loše vino, kako iskoristiti, ne prosipajte, vino, Berba grožđa, žilavka, blatina
Vino žilavka je autohtono bijelo vino, dobar glas kojega se s pravom pročuo u cijelom vinarskom svijetu, a to je ujedno i dokaz da je hvaljeno i cijenjeno. Pije se rashlađeno na temperaturi 10 - 12° C. Preporuča ga se piti uz janjetinu, uz slatkovodne ali i morske ribe, posebno uz mezu (pršut, sir iz mijeha).

Blatina je najpoznatija crna sorta grožđa, vinogradari iz hercegovine i susjednih dalmatinskih vinogorja je izuzetno cijene. U dobrim godištima iz njena grožđa proizvode se kvalitetna i vrhunska, dobro obojena i pitka vina. Preporuča ga se piti uz jača jela od mesa, a posebno uz pečenja, riblje paprikaše, uz nareske od goveđeg pršuta. Pije se polako, čisto, tempirano 18-20 oC iz lijepo oblikovanih čaša, a u seoskom ambijentu i iz drvene bukare. Čuvajte se njezine snage! U njoj je kondenzirano sunce, sabrana sva broćanska ljetna žega.

Blidinje.NET