Žuži Jelinek: Igrajte se s muškarcima

Naprosto zato što razmišljam - ako ijednom čovjeku nešto pomogne, onda je vrijedno da o tome nešto i kažem. Zgrozim se nad licemjerima koji se ne libe, kad su muško-ženski odnosi u pitanju - lagati.
Njih, navodno, to ništa ne zanima, seks im u životu ne znači ono što o tome "blebeću oni čiji je čak i moral upitan". A ako se ljubav i desi, to je ne­­što "palo s neba", oni tome nisu ama baš ništa pri­­donijeli, a i zašto bi. Glupost nad glupostima!

Više i ne znam koliko sam puta rekla da život bez ljubavi i nije život, a seks mu daje smisao, i oni koji tako ne osjećaju, pravi su duševni invalidi. Ne znam kakav je to čovjek kojem bi bilo svejedno što je cijeli život nezamijećen, koga nitko ne za­­nima, ili što je još teže i gore - niti želi osvajati, ni­­ti želi biti osvojen.
Možda sam ja ipak, kad su u pitanju takvi od­­nosi, specifična, možda mi je život u tuđini i potencirao tu želju da budem u središtu svekolike pažnje. No, znala sam i mnoge koje se nisu ma­­knule iz Hrvatske, a ponašale su se isto tako.

To je, kako je rekao jedan psiholog, naprosto ljudska potreba - osvajati i biti osvojen. Sviđati se i biti voljen. Dabome da se tu poslije desi svašta. Voli se, ljubi se, razočara se, pa i ostavlja i vara se, ali ja i tako ne vjerujem u vječnost, ja vjerujem u život, a to je baš to. U životu se mnogo toga mijenja, potresa i pretresa, ali sretni su oni koji su osjetili, pa makar i na trenutak, ljubav.
Ne mislim pritom da je ljubavni život lagan. Dapače, ostvariti pravu ljubavno-seksualnu vezu može biti strahovito teško. Put do njenog ostvarenja vrlo često vodi tko zna kamo sve ne. Neki, iako mi se čini da su to ipak rijetki, malo kad je i ostvare.
A opet, neke svoje ustaljene stavove o ljubavi i seksu katkada moramo izmijeniti, priznati kompromise ili priznati poraz.
Nije lako osvajati, ali i kad osvojimo, postavlja se pitanje jesmo li osvojili ono što smo očekivali. U ljubavnoj vezi svatko treba imati prostor za svoju individualnost, ali i za kompromise.

Mnogo je pitanja najčešće vezanih uz početak veze, a odnose se prvenstveno na ono - gdje tražiti onoga koji je u našoj svijesti "rođen", odakle početi traganje?
I sama sam pisala o tome, naslušala se kojekakvih slučajeva, od onih preko novina do interneta, pa facebooka. Bilo je čak i sretnih brakova koji su nastali takvim poznanstvima. Ali bilo je i promašaja. Tek život udvoje dovodi do sklada ili do ra­­zlaza. Uvijek sam govorila da nema princa na bije­­­­lom konju koji će, čak i nekoj ljepotici, doći pred vrata - nepozvan. Ali ima onih koji će "na mig" uzburkati sve oko nas.

No, da bi našao siguran put, moramo mu ići ususret, moramo i mi nešto učiniti da mu se pokažemo, da mu kažemo - slobodno! Žene moraju paziti da tu ne pogriješe.
One koje su željne ljubavi, u kojima već postoji strah da će ostati same, kad se nađu na pragu veze, moraju paziti što rade. Nema ulijetavanja u krevet i prije nego je on zagrijan. Tek tad igru treba započeti. Polako, ali smišljeno, zavodljivo, ali s odmakom. Nema muškarca koji neće prihvatiti "ponudu", pogotovo ako mu je stalo do žene. Samo, i tu treba poštivati određena pravila.

Moj treći suprug, iako je 12 godina živio s jednom ženom, nije se oženio njome jer mu je istu večer kad su se upoznali, legla u krevet.
Sa mnom je bio gotovo mjesec dana, iz dana u dan, i tek smo onda vodili ljubav.
I odmah me zaprosio, a nakon dva mjeseca smo se i vjenčali. Ostali smo zajedno 20 godina, sve do njegove smrti.
Uvijek ističem - svakog muškarca možete dobiti u krevet, ali majstorstvo ga je u njemu i - zadržati. Muškarci kažu da su danas žene aktivnije u osvajanju. I ni to nije loše. Ali nije dobro nešto drugo, iako je toga sve manje. Sve manje je žena koje misle da se samo jednom u životu može voljeti, i da je samo jedan muškarac onaj pravi. Sve ih je više, nasreću, koje su nekoliko puta voljele i koje su sretne s raznim muškarcima u raznim razdobljima života, uz jedan uvjet - ako su oboje spremni na kompromise.

Ideali da, ali uz svijest - da se brakovi stvaraju na zemlji, a ne na nebu. Ima još žena koje se boje, ako i pokažu inicijativu, da će biti odbijene. Ako se to i dogodi, nije to nikakva nesreća. Nesreća bi bila stati i ne tražiti dalje.
Postoji i druga nelogičnost - prepotentnost. Sma­­trati se boljima od ostalih. Važno je imati samo­­­­pouzdanje, cijeniti se, ali pamet iskoristiti za što prije ostvarivanje cilja.
Ako si žena postavi cilj osvojiti muškarca, us­­pjet će ako razradi taktiku osvajanja. Ali, preporučila bih svakoj da se kloni oženjenih i onih koji u vezu ulaze s nekim svojim problemima i frustracijama. Iako se moj stav o značenju seksa u vezi zna, i tu treba vidjeti što se i dokle može ići samo zbog njega.

I sad još samo nekoliko napomena kojih se valja držati kad se želi osvojiti muškarac. Neke žene misle kako je za privlačenje muškarca dovoljno samo da su dobro odjevene i lijepo našminkane. Ali da biste privukli muškarca koji vam se
sviđa i za kojega mislite da bi mogao biti onaj pravi, treba mnogo više od dobrog izgleda. Ponajprije ga morate s pažnjom slušati.
On mora vjerovati da ono što vam govori i na koji način to čini - vas oduševljava. No, unatoč tomu, vi nikad ne izgubite iz vida da vam je on važan, ali ne i da vam je baš on jedini životni cilj. Ciljeva u životu može biti više, a i put do njihove realizacije je različit.

Ma kako se osjećali u kojem času, važno je da vaš vanjski izgled ne odaje tugu, frustriranost, da sebe i sve oko sebe uvjerite da je, unatoč svemu, život lijep i zanimljiv. Nitko ne voli gledati suze, nitko ne voli ljude koji se neprestano na nešto žale i koji su uvijek nesretni.
Ne pričajte mnogo o sebi, ne hvalite se, a pogotovo nemojte pričati o svojim bivšim ljubavnicima, čak i ako ste s njim više godina u vezi. Ali, navedite njega da vam priča o svojim bivšim vezama, o seksu ili o svemu što je intimno jer će mu biti drago da vas zanima sve u vezi s njim.

Postoje muškarci koji će pod svaku cijenu željeti da im kažete s kime ste imali seksualne odnose. Odgovorite mu kako ste imali vrlo malo veza koje ste odavno zaboravili.
Ako inzistira na pojedinostima, ostanite do­­sljedni svojoj izjavi. Muškarci ne vole biti igračke, ali sve čine da se prema njima tako ponašamo.
A najdraža igračka ne mora biti uvijek ona nova. To je najčešće ona koja nas neprestance zbog nečega privlači.
Možda bi tako trebalo biti i u vezama. Ili tako i jest - jedno drugom treba biti igračka. Pa, drage čitateljice, igrajte se!

Žuži Jelinek/ glorija.com.hr