Ženski problem: Vaginitis

Ovo je upala rodnice (vagine) praćena svrbežom, iritacijom, iscjetkom i peckanjem
Naziva se i vaginoza. Razloga zbog kojih se vaginitis dobiva ima mnogo, a najčešći su kemijske iritacije, infekcije te utjecaj hormona. Bitno je na vrijeme spoznati problem, te ga na vrijeme početi liječiti jer, ako se ne liječi, može doći do kroničnih problema koji se manifestiraju kasnije u životu.

Infektivni vaginitis

Najčešći vaginitis je upravo onaj infektivni. Mogu ga uzrokovati bakterije (bakterijska vaginoza) , gljivice (kandidijaza) te protozoa Trihomonas vaginalis (trihomonijaza).

Infekcija stidnice i vagine može biti posljedica spolno prenosivih bolesti, ali i ne mora. Dakle, infekciju možeš imati i ako uopće nisi spavala s dečkom. I dečki mogu patiti od ovakvih infekcija, čak i ako nisu spavali s curom. Srećom, najčešće se radi o malim neugodnim pojavama koje se relativno brzo liječe.

Što je bitno?

Ponekad je teško razlikovati infekciju rodnice od nekih spolno prenosivih bolesti, kao što je primjerice gonoreja. Stoga, ako imaš jak iscjedak koji nikako ne prestaje te svrbež koji također ne prestaje, moraš otići ginekologu. On će uzeti bris sa sluznice rodnice te ga mirkoskopski pregledati, čime će lakše dati pravu dijagnozu.

Zašto dolazi do infekcija?

I kada si zdrava, u vagini imaš bakterije i gljivice, ali u normalnom postotku. Vaginalna sluznica se brani od infekcija kiselom sredinom (pH je obično od 3,8 do 4,2) te laktobacilima. Laktobacili proizvode vodikov peroksid te se tako dezinficira intimna zona. Kada se ravnoteža zone naruši, smanjuje se broj zaštitničkih mirkoorganizama, ali i kiselost, te nastaje plodno tlo za razne infekcije. Naime, u tom se slučaju prekomjerno množe ostale gljivice i bakterije koje su inače tu prisutne, ali u određenom, manjem postotku.

Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do promjene kiselosti i vaginalne flore su:

- antibiotici,
- stres (bitno je znati da za tvoj organizam stres ne znači samo nerviranje zbog škole ili staraca, već i promjene u prehrani, npr. izgladnjivanje),
- kupanje u bazenima (klor jako isušuje vaginalno područje),
- pad imunološkog sustava,
- usko i/ili donje rublje od sintetike (npr. tange, dugotrajno nošenje najlon čarapa); također i ulošci s nepromočivim materijalom koji ne daju da koža diše utječu na promjene u vaginalnom području,
- korištenje sapuna (smanjuje kiselost),
- pogrešan način higijene - nije dobro ispirati rodnicu, nije dobro previše se prati, ali ni prerijetko,
- tamponi - posebice ako ga držiš 12 i više sati,
- kontracepcijske pilule,
- spolni odnos (sperma povisuje pH rodnice), stoga je najbolje koristiti kondome; ipak, trebaš znati da i kondomi sa spermicidnim premazom mogu izazvati iritacije u vagini.

Što je normalno, a što nije?

Bitno je znati da je vaginalni iscjedak sasvim normalna pojava. On je proizvod žlijezda unutar same vagine te je znak da se organizam rješava odumrlih stanica oljuštenih s vaginalne stijenke. Ovako rodnica uvijek ostaje zdrava i čista. Normalan iscjedak je proziran ili mliječne boje i bez mirisa. Ipak, postoje neke promjene tijekom mjeseca. Primjerice, tijekom ovulacije te u stanjima seksualne uzbuđenosti gušći je i ljepljiviji. Također, tijekom ovulacije moguć je i proziran iscjedak. No, bitno je da je bez mirisa.

Kratkotrajni svrbež je znak hormonalnih promjena u tvom tijelu, te je također normalan. Ponekad se uslijed svrbeža dovoljno oprati vodom i nekim blagim sredstvom za intimnu njegu ili, još bolje, čajem od sljeza.

Bitno je naglasiti da, ako imaš svrbež koji ne prestaje ili se pojavljuje samo određenih dana u mjesecu te iscjedak koji je promijenio boju (može biti sivkast, žućkast ili čak i zelenkast) ili miris, moraš otići svom ginekologu.

edusex.org