Žene u 16 godina dobiju devet kilograma

Žene u 16 godina dobiju devet kilograma

Harvardski znanstvenici proveli su istraživanje kojim su dokazali da tjelovježba ima iznimno veliku ulogu u sprečavanju debljanja koje dolazi s godinama života. U periodu od 16 gdoina žene 'natuku' prosječno devet kilograma. Ispitano je više od 18.000 žena koje još nisu ušle u menopauzu.

Žene su odgovarale na pitanja o svome zdravlju, tjelovježbi i životnim navikama. Uočeno je da žene kako stare godišnje dobivaju sve više kilograma. Međutim, one koje su redovito vježbale nisu dijelile takvu sudbinu, piše tportal.hr.

'Naše je istraživanje pokazalo da najviše koristi vožnja biciklom i žustro hodanje. Sporo i normalno hodanje ne pridonosi mršavljenju. Dakle, ako se žene s godinama ne žele udebljati, moraju redovito prakticirati tjelovježbu', istaknula je harvardska znanstvenica Anne Lusk.

Napomenula je da od vožnje biciklom i žustrog hodanja koristi imaju i muškarci iako se njima nisu bavili u ovom konkretnom istraživanju. Ipak, kako kaže Anne Lusk, druga su istraživanja pokazala da redovitu tjelovježbu moraju prakticirati i muškarci ako ne žele biti pretili.

tportal