Žene sve više dominiraju u brakovima

... koja je za životnog suputnika odabrara snimatelja Dannyja Mdera ili pak Sandra Bullock koja je odabrala mehaničara Jessea Jamesa.

Razlog je tome što sve više djevojaka završava visoke škole i fakultete. Muškarci koji su stoljećima održavali visoki socijalni status unutar veze polako odumiru. U mnogim zemljama danas je sasvim uobičajeno da žene budu bolje obrazovane od svojih snažnijih polovica, zaključila je globalna studija sveučilišta u Barceloni.

Tradicionalni status obrazovanijih i bogatijih muškaraca pomalo nestaje, a nova pojava u kojoj su žene preuzele tu ulogu zove se hipogamija i sve više postaje norma. Mlade i zaposlene djevojke postale su demografska skupina koja će vjerojatnije krenuti na daljnje obrazovanje prije nego što će se odlučiti udati i zanemariti školu.

Studija je obuhvatila 56 zemalja i saznala da se u 21 zemlji žene češće udaju za "niži sloj", a među njima su i Francuska, Slovenija i Mongolija.

Teško je u nekoliko desetljeća obrnuti tradiciju heteroseksualnih parova u kojima je muškarac dominirao pa bi hipogamija, smatraju stručnjaci, mogla smanjiti broj brakova i stvoriti dodatnu "klasu" samaca. Ipak nije sve tako crno.

"Uočili smo da se parovi prilično dobro prilagođavaju tim strukturnim promjenama", tvrdi voditelj istraživanja Albert Esteve, piše Daily Mail.