Žene biraju karijeru kad shvate da neće "uloviti” muškarca

Istraživački tim sastavljen od tri žene i dva muškarca zaključio je da „žene biraju aktovku umjesto djeteta“ kad zaključe da ne postoji velika mogućnost da „upecaju“ muškarca te da su žene neuglednijeg izgleda sklonije „ganjanju“ karijere, prenosi Daily Mail.

Osnovni argument spomenute studije je ideja da su žene evoluirale u „čuvarice domova“ dok su muškarci primarno „priskrbljivači“. To znači da, navodi se, kad žene shvate da nisu dovoljno atraktivne okreću svoj život u primarno karijernom smjeru kako bi osigurale egzistenciju.

Skupljajući podatke diljem SAD-a istraživači su zaključili da u područjima s manje „poželjnih neženja“ raste broj žena koje su preokupirane karijerom. Osim toga, žene koje su u istim ispitivanim područjima postale majke najčešće su to činile u kasnijim godinama te generalno imale manje djece.

Prema istraživanju, nadalje, žene nisu smatrale da manjak muškaraca u određenom području znači više posla za žene niti su u tom slučaju druge žene smatrale konkurencijom u poslu već primarno kao konkurenciju u potrazi za muškarcem. Ako su bile navedene da misle da će uskoro u njihovom gradu biti znatno smanjen broj neženja, najčešće su kao prioritet u životu birale karijeru, a ne obitelj.

Također, žene koje su sebe smatrale manje atraktivnima u mnogo su većem postotku kao životni cilj birale karijeru umjesto obitelji, prenosi Daily Mail.

Istraživanje, koje su sproveli američki i nizozemski istraživači, objavljeno je u Journal of Personality and Social Psychology, glasilu American Psychological Associationa.