Zbog menstrualnih tegoba u nekim zemljama daju pravo na bolovanje

prirodna medicina, jačanje imuniteta, pročistiti tijelo, detoksikacija, hrana, glad, stomak, nadutost, smanjuje nadutost, mjesečnica, bolne menstruacije, bolovanje, menstruacija, šefica ureda, skidanje, hrana za jelo, jelo, znakovi, hrana, ovisnost, Ovisnost o hrani , toksini u organizmu, čišćenje, recept, gluten, bezglutenski obrok, Celijakija , bezglutenska prehrana, lijek, crijeva, čišćenje, nadutost, smanjuje nadutost, hrana, blagdani, namirnice, nadutost, časna sestra, recept, Posušje, stomak, nadutost, smanjuje nadutost, hrana, gluten, bezglutenska prehrana, bezglutenski obrok, voda, piće, gluten
Žene bi trebale imati pravo na jedan do tri dana u mjesecu dopusta u vrijeme mjesečnice, inicijativa je liječnika i profesora Gedisa Grudzinskasa koju prenosi Daily Mail.

Nazivajući dr. Grudzinskasa međunarodnim autoritetom u reproduktivnoj medicini i opstetriciji, ovaj britanski medij potaknuo je temu o pravu žena na izostanak s posla zbog niza simptoma u vrijeme mjesečnice, poput umora, fizičke iscrpljenosti, bezvoljnosti te fizičkih bolova.

O istoj temi diskutira se i u Kanadi, a ruski parlament ovakvu je inicijativu odbacio prošle godine nazivajući je seksističkom.

Žene ne koriste prava

No, u Japanu je "menstrualni dopust" reguliran još 1947. godine kada je ženama s menstrualnim problemima dopušten izostanak s posla.

Ipak, nije određen broj dana koji se tada može koristiti kao ni hoće li oni zaposlenicama biti plaćeni, piše Daily Mail. Tajvanska regulativa jamči tri slobodna dana u godini zbog menstrualnih tegoba, dok je u Indoneziji riječ o dva dana mjesečno.

Ipak, ne znači da se ta mogućnost uredno koristi i u zemljama koje su je ozakonile te ju poslodavci često ignoriraju ili žene stavljaju u neugodan položaj inzistirajući, primjerice, na dokazivanju menstrualnih bolova te tegoba. Ali činjenica je i da, kako piše Daily Mail, u zemljama koje imaju ovakvu mogućnost s godinama je sve manji broj zaposlenih žena zapravo i koristi.

Kao razlog tomu navodi se starija radna snaga i ambiciozne mlađe žene koje ne žele ugrožavati svoju karijeru.

- Žene se toga ne bi trebale sramiti i dokaz ne bi smio biti potreban, nego dobra vjera.

Ako želite ljude učiniti sretnima na poslu, onda nemojte stavljati kamere u toalete, nego budite pošteni i poštujte ljude - poručio je dr. Grudzinskas, čija je inicijativa kao i u ruskom parlamentu ocijenjena diskriminatornom spram muškaraca.

Na takvu opasku odgovorio je da "muškarci ne ostaju trudni, ne prolaze kroz umjetnu oplodnju ni porođaj" te bi trebali razumjeti ovakvu potrebu.

Odmor kad je potrebno

Ipak, riječ je o skliskom terenu jer zasigurno nije to lako ni ozakoniti ni uobličiti primjenu, slaže se i naš ugledni ginekolog, prof. dr. sc. Damir Eljuga.

- Ženama bih općenito dao više dana godišnjeg odmora jer žene to zaslužuju - puno rade, od njih se očekuje da budu i majke i odgojiteljice i odgovorne na radnom mjestu. U tom bih pogledu sigurno da više godišnjeg odmora i slobodnih dana pa da to pravo mogu koristiti kad im treba. Ako žele dopunske slobodne dane, primjerice, koristiti upravo zbog činjenice da se osjećaju loše tijekom menstruacije, imaju jake bolove, da ne moraju uzimati bolovanje, ali ni reći poslodavcu da imaju menstruaciju - opisuje dr. Eljuga potencijalan model za rješenje ovog pitanja kojim bi se pomoglo zaposlenim ženama, ali i doskočilo nelagodi u komunikaciji s poslodavcem o mjesečnici.

Što se liječničkog, odnosno medicinskog dijela teme tiče, dr. Eljuga objašnjava da neke žene, a to mali postotak, imaju vrlo bolne menstruacije.

- One menstruaciju doživljavaju bolno i stresno te moraju uzimati analgetike. To je fiziologija žene. Normalna, uredna i redovita menstruacija pokazatelj je psihofizičkog i endokrinološkog zdravlja žene, a njezin izostanak znak je da nešto nije u redu. Prema tome, ne bi trebalo inzistirati da žena za svake menstruacije treba ostati kod kuće - objasnio je dr. Eljuga.