Zašto žene imaju hladnija stopala

Novo istraživanje pokazuje da će žene devet puta češće patiti od hladnoće u rukama ili nogama od muškaraca. Jedan od razloga može biti to što je dotok krvi prvenstveno koncentriran na organe oko trbušne šupljine dok muškarci imaju više mišića i bolju prokrvljenost što stvara dodatnu toplinu.

Osim toga neki stručnjaci ističu da je ženska koža tanja pa su i noge gdje je koža još tanja hladnije - posebno kod onih iznad 40 jer s godinama se koža još stanjuje, a i cirkulacija slabi. Kod žena stopala imaju i manje potkožnog masnog tkiva.

Uz sve to velik broj žena pati od nedostatka željeza - anemije - a kako je željezo nužno za transport kisika njegov nedostatak otežava cirkulaciju. Nedostatak željeza utječe i na rad štitnjače koja regulira hormone i tjelesnu temperaturu.

Kombinacija loše prehrane koja ne pruža dovoljno minerala i vitamina poput B12 i folata, neispavanost, gubitak mišićnog tkiva zbog nepravilne tjelovježbe i pušenja - sve to otežava cirkulaciju.

Mjere prevencije:

1. Izaberite dobre cipele
Ukoliko nosite uske cipele one mogu zaustaviti normalnu cirkulaciju i uzrokovati hladna stopala.

2. Pazite na prehranu
Vitamin K je važan; pomaže u osnaživanju srčanog mišića kao i krvne kapilare. On potiče i cirkulaciju po cijelom tijelu uključujući stopala. Đumbir, riba, peršin, salata, mladi luk, marelice i celer dobar su izvor vitamina K.

3. Redovita tjelovježba
Bilo to žustro hodanje, vožnja biciklom ili trčanje - svaki oblik tjelovježbe održava zdravlje i snagu srca zbog čega je djelotvornije u pumpanju krvi po tijelu.

4. Postepeno utopljavanje
Imate li jako hladne noge važno je ne utopljivati ih prenaglo, primjerice tako da ih prislonite na radijator. Najučinkovitije utopljavanje je tuširanje ili kupke tople vode. Ovo će utopliti noge postepeno i prirodno, ovlažit ćete i kožu što će popraviti cirkulaciju.

5. Pijte dosta vode
Ako ste dehidrirani ruke i noge postaju hladnije - suha koža slabije zadržava toplinu.

6. Nosite čarape od prirodnih materijala
Jeftine sintetičke tkanine ne omogućuju stvaranje malih prostora u kojima se zadržava tjelesna toplina. Prirodna vuna i pamuk zadržavaju više topline oko nogu.

7. Mažite kožu stopala
Lanolin pomaže u zadržavanju vlažnosti kože što popravlja cirkulaciju i na koncu zadržava toplinu.

net.hr