Zašto mladenka zapravo baca buket na vjenčanju?

kuma, vjenčanje, kriteriji , greške, mladenka, mladenka, buket, udaja, savjeti, mladenka, veo mladenka, buket, vjenčanje, buket, narodni običaj

Jedan od neizostavnih trenutaka na mnogim vjenčanjima onaj je kada mladenka baci svoj buket preko ramena, a djevojci koja ga uhvati, vjeruje se, donijet će ljubavnu sreću i ona će se iduća udati.

Korijeni ovog običaja potječu iz davne prošlosti kada se vjerovalo da mladenka donosi sreću, što zapravo vrijedi i danas, ali ne u tolikim razmjerima.

Običaj diranja mladenke i njezine vjenčanice izumro je jer su gosti shvatili da mogu mirno čekati kada će mladenka baciti buket. Naime, prije stotina godina smatralo se srećom dotaknuti mladenku, a još većom srećom ako bi gosti uspjeli s nje strgnuti komadić vjenčanice ili vela.

Kako bi izbjegle da ih drugi ljudi diraju i trgaju im haljinu i veo, mladenke su počele bacati svoje bukete kako bi odvratile pažnju sa sebe i potaknule goste da grabe cvijeće umjesto nje.

Srećom po mladenke, gosti su s oduševljenjem prihvatili hvatanje buketa, za koji se također vjerovalo da donosi sreću u ljubavi, odnosno očekivalo se da će osoba koja dograbi buket iduća ući u brak.

Zahvaljujući ovom lukavom trikom, običaj diranja mladenke i njezine vjenčanice izumro je jer su gosti shvatili da mogu mirno čekati kada će mladenka baciti buket te je bacanje buketa ubrzo postalo neizostavni dio vjenčanoga slavlja.

Izvor: zadovoljna.hr