Utrostručio se broj žena koje u brak žele ući 'nevine'

Znatan porast žena koje se odlučuju na kontroverznu operaciju 'povratka nevinosti' prije braka zabilježen je proteklih godina, od čega samo manji dio na trošak poreznih obveznika dok tisuće žena svake godine plaća i do četiri tisuće funti kako bi obnovile himen.

Prema iznesenim podacima iz britanskog javnog zdravstva, ali i privatnog zdravstvenog sektora broj ovakvih operacija od 2005. godine povećao se čak za 20 posto, a neki tvrde kako dnevno imaju zakazano i po tri operacije, prenosi večernji list.

Kako prenosi Daily Mail također je zaključeno kako zahvat najčešće traže muslimanske žene koje žele očuvati iluziju da prije prve bračne noći nisu prakticirale seksualne odnose.

Sami zahvat, koji neki smatraju invazivnim i ponižavajućim, traje oko pola sata, unutar kojih se himen zašiva ili rekonstruira kako bi žena prvu bračnu noć ponovno krvarila.

- Nekada smo radili jednu, makismalno dvije rekonstrukcije himena tjedno. No, zadnjih su se godina zahtjevi utrostručili. - izjavio je ginekolog Magdy Hend sa londonske Regency Clinic dodavši kako se većina žena pijavljuje pod lažnim imenom, a glavni razlog pristupanja zahvatu je strah da ne osramote obitelj. - Više je riječ o kulturološkoj nego religioznoj stvari. Žene se boje da će ih muž napustiti, razvesti se od njih i time ih poniziti do kraja života sazna li da nije nevina prilikom stupanja u brak.