Trudna sam, što sad?

U životu svake seksualno aktivne djevojke, prije ili kasnije dogodi se trenutak kad menstruacija kasni, a prva pomisao je: "Što ako sam trudna".

Pa prvenstveno, nemojte odmah paničariti. Kašnjenje ili izostanak menstruacije može se dogoditi zbog više razloga. Od promjene klime, promjene prehrane (ako ste na rigoroznijoj dijeti), velikog gubitka težine (zbog neke bolesti), kod velikog stresa, pa sve do trudnoće ili neke teže bolesti unutarnjih spolnih organa, te raznoraznih hormonalnih promjena.

Strpite se tjedan-dva, pa potražite test na trudnoću u bilo kojoj ljekarni. Današnji testovi sve su efikasniji, ali još uvijek nisu 100% sigurni, pa je posjeta ginekologa ipak mnogo bolja opcija.

Ginekolog će ustanoviti da li ste zaista trudni ili koji je točan razlog kašnjenja menstruacije. Ako ste trudni, ginekolog će vas savjetovati o daljnjim koracima. 

Ako niste trudni, bacite još jednom pogled na tekst o kontracepciji kako biste spriječili još jedan ovakav stres.

Ono što vam ja mogu savjetovati (nakon što se ustanovili trudnoću kod ginekologa) je slijedeće:

1. Recite ocu djeteta - bez obzira da li se radi o jednoj pijanoj noći ili o vezi, dečko s kojim ste ostali trudni zaslužuje znati što se događa. Nemojte maštati o tome kako će vas istog trena zaprositi "and you'll live hapilly ever after", ali možda će htjeti biti dio života djeteta ili će vam biti korisna podrška u vašoj konačnoj odluci. Pa čak i ako kaže da ga baš briga i da ne želi imati ništa sa vama, vaša savjest će biti čista i nećete se do kraja života pitati što bi bilo da ste mu rekli, niti će vam on moći zamjeriti ako mu se za 20 godina na vratima pojavi "izgubljena kćer" za koju nikad nije znao da postoji.

 

2. Recite roditeljima ili drugoj odrasloj osobi - u idealnoj situaciji trebali bi reći bar jednom od roditelja. Niti jedan roditelj ne želi da mu dijete zatrudni prije punoljetnosti, pa čak i prije braka, ali većina će ipak biti podrška svojem djetetu. Ipak, obitelji nisu uvijek idealne, pa ako smatrate da roditeljima ne možete reći, potražite savjet druge odrasle osobe. Pod odraslom osobom ne mislim na osobu koja je navršila 18 godina, nego osoba koja svojim iskustvom i autoritetom može pomoći u situaciji u kojoj se nalazite. To može biti stariji brat/sestra ili netko drugi iz obitelji i okolice s kim ste bliski, ali i psiholog kojeg vam može preporučiti ginekolog.

S tom osobom možete popričati o cijeloj situaciji i ona vam može udijeliti savjet koji odgovara konkretno vašem slučaju.

Ginekolog će vam ili sam ili uz pomoć psihologa izložiti da imate slijedeće opcije:

1. Iznijeti trudnoću i zadržati dijete

2. Iznijeti trudnoću i dati dijete na posvajanje

3. Pobačaj iliti abortus

Morate shvatiti da svaka od navedenih opcija ima svoje minuse i pluseve, a konačnu odluku donosite vi. Saslušajte i informirajte se o svakoj opciji, ali nemojte dopustiti da vam netko nametne svoje mišljenje i donese odluku umjesto vas, jer vi ste ti koji će s tom odlukom morati živjeti.

Vrlo je bitno i da prihvatite činjenicu - ako ste trudni, trudnoća neće nestati ako zatvarate oči i ne rješavate situaciju u kojoj se nalazite. Nemojte se skrivati jer time ne pomažete nikome, a najmanje sebi i bebi.

Novine svako malo donose priče o mladim majkama koje su do zadnjeg trena skrivale trudnoće pa na kraju rodile u wc-u nekog kafića ili na ulici, a često su te bebe onda rođene kao mrtvorođenčad jer majka tijekom trudnoće nije išla na potrebne preglede i nije primala adekvatnu njegu.