Tončica savjetuje Hercegovke kako postati uspješan

Tončica Čeljuska

... programa u sklopu Centra za promociju civilnog društva, razgovarala o tome da bude gošća Mentoring programa u listopadu ove godine i to u Ljubuškom i Širokom Brijegu. U ova dva hercegovačka gradića Čeljuska će sa svojim iskustvom i znanjem dati savjete ženama kako uspjeti u karijeri, piše Dnevni list.

Povodom toga razgovarali smo s poznatom novinarkom koja je uz angažiranost na televiziji ipak pronašla vremena da svojim iskustvom u poslovnom svijetu ohrabri, ne samo nezaposlene žene, nego i osobe s invaliditetom, a sve kako bi našli svoju ulogu u poslovnom svijetu. Čeljuska se ovim uspješno bavi već dvije godine.

Tako ona ističe da svaka ženska karijera ima svoje specifičnosti, ali na ovim prostorima biznis je sfera u kojoj vladaju muškarci, tako da ona koja uspije u takvom okruženju - stvarno mora imati prava znanja i vještine.

Traži se predanost
"Naravno ima sve više očeva i supruga koji preuzimaju dio tereta, ali to je gotovo uvijek kao nešto dobrovoljno, a ne nešto što je po prirodi stvari razumljivo", ističe Čeljuska te dodaje da su za uspjeh u poslu pretpostavke zajedničke, i muškarcima i ženama.

Prije svega, upornost i fokusiranost na cilj. Onaj tko zna što hoće, to i napravi. Problem je što se žene možda lakše pokolebaju, jer nisu tako fokusirane, na umu su im djeca, obitelj, odnosi. Muškarci su tu ipak u prednosti, pa žena zaista mora imati potporu obitelji ili neku pomoć ako hoće danas biti top u poslu. Poslodavci traže apsolutnu predanost. Kažu ti: Ostavi sve probleme doma i daj sve od sebe. To ženi nije lako, jer ona je ipak oslonac obitelji i ta njezina uloga je u biti najvažnija. Ne bih htjela obeshrabriti žene koje razmišljaju da budu vrhunske u svom poslu, no moraju znati da za to moraju platiti cijenu. Dakle, istina je da ako ne postoji potpora najbližih, vrlo je teško", naglašava Čeljuska.

Znanje je moć
Ona nadalje ističe kako se od žena uvijek očekuje više i da uvijek postoje one koje mogu ‘potegnuti', sve to skupa posložiti i krenuti u vlastiti biznis, u vlastiti poslovni uspon.

"Po mom mišljenju, nekako je jednostavnije kada su djeca stasala, kada je obiteljska infrastruktura posložena da su klinci već samostalni. Organizirati posao i obiteljski život nije lako. Ipak, postoje vještine koje mogu pomoći da se sve to dobro postavi. Vjerujem da one žene koje su spremne educirati se i razvijati u tom smjeru, mogu puno pomoći sebi tako da se naoružaju novim znanjima i vještinama. Jer netko je već prošao taj put i došao do određenih spoznaja.

Najvažnije je biti spreman na učenje i raditi na sebi. Stoga mi je velika želja žene potaknuti da se bave sobom, ali i da budu otvorene za edukaciju i cijeloživotno učenje - jer znanje je moć. Zato sam sa zadovoljstvom prihvatila poziv da održim predavanje i podržim žene u BiH na putu osobnog i poslovnog razvoja", zaključila je HRT-ova novinarka.