Tamponi i plivanje: 7 pravila za bezbrižno uživanje na plaži i bazenu

menstruacija
1. Tampone nosite na plaži ili u bazenu samo ako ih nosite i inače
Puno ugodnije osjećat ćete ste ako ste navikli na tampone, pa ako ih i ne koristite inače, nekoliko mjeseci prije odlaska na plažu ili bazen počnite ih koristiti.Kada želite staviti tampon izvadite ga iz pakiranja i pronađite položaj u kojem se osjećate ugodno kako biste ga umetnuli pomoću aplikatora ili samo prsta. Tampon umetnite što dublje, u suprotnom mogao bi izaći zajedno s aplikatorom.

2. Tampon ne smijete osjetiti 

Hodajte, sjednite, jednostavno se krećite kako biste bili sigurni da ne osjećate tampon. Boli li vas ili jednostavno i dalje osjećate tampon, pokušajte ga pogurati još dublje u vaginu. Ukoliko ne možete tampon pogurati dublje, to može biti zato jer vam je menstruacija pri kraju. U tom slučaju nemojte na silu gurati tampon, naročito ako vas boli.

3. Izaberite dobar kupaći kostim
Tijekom menstruacije najbolje je nositi kupaći kostim tamnije boje, u slučaju da nešto procuri. Također, dobro je izabrati kupaći s podstavljenim donjim dijelom ili onaj koji je napravljen od debljeg materijala. Jednostavno izaberite kupaći u kojem se osjećate ugodno i koji vas u donjem dijelu dovoljno dobro pokriva. Na taj način bit ćete sigurniji da vam ništa neće procuriti te ćete tako biti opušteniji.

4. Pazite da končić tampona ne viri
Končić tampona može proviriti kroz gaćice pa provjerite da se to nije dogodilo kada ih stavite na sebe. Končić možete i malo skratiti pomoću škarica, ali ne previše kako ne biste imali problema s vađenjem tampona.

5. Nemojte nositi dnevne uloške
Mnoge žene uz tampone nose i dnevne uloške koji će upiti eventualno curenje, ali kod plivanja dnevni ulošci nisu potrebni jer neće pomoći kod upijanja, a i mogu se odlijepiti od gaćica u vodi. Dnevne uloške nosite jedino ako ste na plažu ili bazen došli samo se sunčati, odnosno uživati u nekoj drugoj aktivnosti, a ne plivanju.

6. Za dodatnu udobnost i bezbrižnost odjenite kratke hlačice kad izađete iz vode
Želite li dodatnu zaštitu i(li) vam je nelagodno boraviti na plaži samo u kupaćem kostimu, nakon što izađete iz vode uskočite u udobne kratke hlačice za koje je također poželjno da su tamnije boje.

7. Češće mijenjajte tampon
Nije nužno, ali ako ćete se tako osjećati sigurnije i opuštenije, tampon mijenjajte otprilike svaka dva sata.

zadovoljna.hr