Spontani pobačaj – uzroci, simptomi i tretmani nakon spontanog pobačaja

Statistike: Oko 50% svih trudnoća završe pobačajem, čak i prije nego žena shvati da je trudna, dok oko 15% prepoznatih trudnoća završi pobačajem. Više od 80% pobačaja se dogodi u prva tri mjeseca trudnoće. Nakon 20-tog tjedna trudnoće pobačaj se rijetko događa.
Koji su simptomi pobačaja?

Simptomi spontanog pobačaja uključuju:

krvarenje koje napreduje od blagog do teškog
teški grčevi
bol u trbuhu
groznica
slabost
bol u leđima

Ako doživite bilo koji od navedenih simptoma kontaktirajte vašeg liječnika. On će vam dati daljnje upute.
Što uzrokuje pobačaj?

Uzroci pobačaja nisu još potpuno jasni. Većina pobačaja koja se dogode u prva tri mjeseca su uzrok abnormalnosti kod kromosoma kod bebe. Kromosomi su tanke strukture unutar ćelija tijela koji nose gene. Geni određuju sve fizičke atribute poput spola, boje kose, boje očiju i krvne grupe. Većina kromosomskih problema pojavljuju se slučajno i nemaju veze sa zdravljem oca ili majke.

Pobačaj također može biti uzrokovan nizom drugih faktora, uključujući:

infekcije
izloženost visokoj radijaciji
hormonalni problemi
abnormalnost maternice
pušenje, pijenje alkohola ili korištenje ilegalnih i štetnih droga
poremećaji u imunološkom sustavu
teška bolest bubrega
bolesti srca
dijabetes koji nije pod kontrolom
bolesti štitnjače
zračenje
određeni lijekovi
teška pothranjenost

Osim toga, žene imaju sve veći rizik od pobačaja sa starenjem. Istraživanja pokazuju da je rizik od spontanog pobačaja od 12% do 15% za žene od 20 do 30 godina, a za žene koje imaju oko 40 godina ili više taj rizik se podiže sve do 25%.

Ne postoje dokazi koji ukazuju na to da fizička ili seksualna aktivnost uzrokuje pobačaj.
Dijagnoza i tretmani nakon pobačaja

Vaš liječnik će obaviti ginekološki pregled i ultrazvuk ako bi potvrdio pobačaj. Ako je pobačaj potpun u maternica je prazna tada ne treba nikakav dodatni tretman. Povremeno maternica ne bude potpuno prazna pa se izvodi D&C postupak. Tijekom tog postupka preostali fetus u maternici i tkiva se nježno vade van. Kao alternativa ovom postupku mogu se dati različiti lijekovi koji uzrokuju tijelo da izbaci sadržaj iz maternice.

Ako pobačaj nije potvrđen, a imate simptome trebali bi nekoliko dana odmarati u krevetu ili ćete biti zadržani u bolnici zbog noćnog promatranja. Prati se i broj hormona koji se pojavljuju u trudnoći.

Kada krvarenje prestane obično ćete moći nastaviti s vašim normalnim aktivnostima. Ako je vrat maternice proširen možda će vam biti dijagnosticirana nesposobna maternica i postupak koji ju zatvara.

Krvni testovi, genetski testovi i lijekovi će možda biti potrebni ako je žena imala dva ili više pobačaja zaredom. Neki postupci se koriste za procjenu uzroka ponovljenog pobačaja, a uključuju endometralnu biopsiju (uklanjanje male količina tkiva maternice za proučavanje), histeroskopiju (postupak u kojem liječnik pregledava unutrašnjost maternice uz pomoć uređaja koji se umeće kroz vaginu i vrat maternice) i laparoskopiju (postupak u kojemu liječnik posmatra organe pomoću posebnog uređaja).
Trudnoća nakon pobačaja

Najmanje 85% žena koje imaju pobačaj imaju normalnu trudnoću i normalan porođaj nakon toga. Ako ste imali pobačaj to ne mora značiti da imate problem s plodnošću. S druge strane, oko 1%-2% žena imaju ponovljeni pobačaj (ponekad i tri ili više), a neka istraživanja pokazuju da je to automatska reakcija imunološkog sustava.
Koliko dugo čekati prije ponovne trudnoće?

O ponovnom pokušaju trudnoće razgovarajte s liječnikom. Neki preporučuju čekanje određenog vremena prije ponovnog pokušaja. Kako bi spriječili ponovni pobačaj liječnik će preporučiti određene tretmane koje bi trebali provesti prije ponovnog pokušaja trudnoće.

Uzimanje vremena za fizičko, ali i psihičko ozdravljanje nakon pobačaja je vrlo važno. Ne smijete kriviti sebe za pobačaj. Grupe za podršku i odlazak psihijatru također mogu pomoći u nošenju s gubitkom. Isto tako je vrlo važno razgovarati s vašim partnerom.

Izvor: krenizdravo.com