Sedam stvari koje trebate znati o tamponima

pms, bol, ublažavanje, menstruacija, seks, zdravlje, mjesečnica, bol, lijek, žene, problemi, menopauza, uši, zujanje, žene, pogreške, usamljenost, ljudi, stvari, zdravlje, uši, zujanje, zdravlje, razlozi, žena, mjesečnica, sunčanje, obim menstrualnog krvarenja, mjesečnica, razlozii, pms, djevojke, cure djevojke, stvari, tamponi, savjeti, način, promjena vremena, tvrdoglavost, život, umor, vježbanje, glazba, znakovi, život

Koliko maksimalno sati možemo "držati" tampon?

To ovisi o vašoj menstruaciji. Ako se radi o normalnom menstruacijskom ciklusu, tampone biste trebali mijenjati svakih 4 do 6 sati. Ali ako se radi o intenzivnijoj menstruaciji, to može biti i češće. Pažnja: ako tampone mijenjate bespotrebno prečesto, oni mogu isušiti vaginu i tako menstruaciju učiniti bolnijom. S tamponom možete i spavati, pod uvjetom da ga promijenite netom prije spavanja, i odmah nakon buđenja. Ako planirate duže spavati (više od 8 sati), odlučite se na uložak, a ne na tampon.

Može li se tampon koristiti samo preventivno?

Ne savjetuje se korištenja tampona prije menstruacije, jer tampon neće ispravno funkcionirati i može prouzrokovati nepoželjne infekcije. Tampone koristite samo ako su vam potrebni. Ako za vrijeme menstruacije gubite malo krvi, odlučite se na uložak umjesto tampona, jer tamponima je, da bi funkcionirali, potrebno puno vlage. Stoga, ne koristite ih ako nije potrebno.

Može li se tampon "izgubiti"?

To je rijetkost, ali da netko stavi tampon i zaboravi na njega, to nije rijetkost. Prije stavljanja novog tampona, uvijek si postavite pitanje: "Jesam li izvadila prethodni?" Ako niste sigurne, ne budite lijeni i naručite se na kratki odlazak ginekologu da vas pregleda na brzinu. Sindrom toksičnog šoka (takozvani SCT - rijetka zarazna bolest uzrokovana baketrijom povezanom s zlatnim stafilikokom. Ta bakterija nakon infekcije prodire u krv i može napasti vitalne organe) može se razviti ako ste tampon držali predugo u tijelu. Zbog toga svega je važno znati da li ste ga izvadili ili ne.

Da li je sindrom toksičnog šoka česta pojava? 

U svojoj 20-godišnjoj praksi, nisam imala niti jedan takav slučaj! - kaže nam dr. Deborah Bruce s londonske poliklinike Bridge. Stoga, ne bojte se tampona! Jer, on nije jedini faktor koji može uzrokovati razvoj te bolesti, nego su to i razne kožne infekcije, operacije ili opekotine. I koliko god bilo rijetko, ipak treba biti oprezan.

Tampon mi je pao na pod dok sam ga otvarala. Mogu li ga koristiti?

Tampone koji nisu u foliji ne treba nikad koristiti, pogotovo ako smo ih našle nagurane na dnu torbice. Jer postoji mogućnosti da su bile izložene bakterijama, čime riskirate infekcije. Zašto je ponekad tampone teško odstraniti? Tamponi koje stavimo prve ili zadnje tokom menstruacije, najčešće su oni koji je malo teže odstraniti. To je zato što na početku i na kraju ciklusa vagina nije dovoljno vlažna. Tu nema lijeka, jedino što možete napraviti je ne mijenjati tampone prečesto.

Smiju li se koristiti tamponi nakon trudnoće?

Krvarenja nakon poroda mogu biti znatna. Mlade majke često imaju bolove, pa im je potrebno malo nježnosti... Iz razloga što je naš imuno sistem nakon poroda skloniji razvoju infekciji, i zato što se maternica još nije skroz oporavila od šoka i vratila u normalu, preporučaju se ulošci, a ne tamponi, u periodu oporavka i sve dok krvarenja ne prestanu.

cosmopolitan.hr