Postoji li PMS?

Što je uopće PMS?

PMS znači predmenstrualni sindrom i donosi psihičke i fizičke promjene koji se događaju tjedan dana ili nekoliko dana prije menstruacije. U fizičke promjene se ubrajaju natečene grudi te bol u grudima, napuhnut trbuh, osjećaj natečenosti abdomena. Ne rijetko izbije i koja bubuljica, što žene jako nervira. Neke žene 'upadnu' u veliku emotivnu osjetljivost i promjene raspoloženja, rasplaču oko sitnice kod nekih se pojavljuju i simptomi depresije. 80% žena se nositi s određenim mentalnim i fizičkim promjenama prije početka menstruacije koje nisu okarakterizirane kao PMS. S PMS-om se oko 20-30% žena ne suočava, a najviše 6% žena se nositi s ekstremnim obrascima pod nazivom PMS. Razlike između ovih kategorija znače: povećana osjetljivost, oticanje grudi nisu PMS-a, ali promjene uzrokovane hormonskim promjenama tijekom menstrualnog ciklusa jesu PMS. PMS i  teže oblike karakteriziraju posebice simptomi koji su puno intenzivnije, neugodni su i utječu na kvalitetu života. 

Za ekstremnije oblike koji zahtjevaju posijet liječniku, liječnik će vjerojatno prepisati pilule, kod težih slučajvea antidepresijske ili neke od oblika hormonskih kontraceptiva. Ukoliko želite pokušati nešto drugo osim pilula i za žene koje imaju blaže oblike nudimo nekoliko savjeta.  Posežite za vitaminima, posebno B1 i B2 koji uspješno pripremaju tijelo za borbu protiv stresa, također su korisni vitamini C i E i proizvodi od soje. Neki su mišljenja da antibiotici koji se koriste u uzgoju stoke utječu na hormone žena koje konzumiraju mliječne proizvode, pa ih pokušajte izbjegavati iako za ovo nema jakih dokaza. Žene s PMS-om moraju se suzdržati od pretjeranog pijenja kave, pušenje cigareta i trebaju pokušati smanjiti stres u životu. Treba smanjiti sol i unos alkohola a preporuča se i joga i meditacija. 

Je li PMS mit, koji su izmislile žene?

S obzirom na prilično misteriozan fenomen PMS, neki vjeruju da ne postoji. Činjenica je da do sada nisu pronađene bilo kakve medicinske metode koje bi to provjeravale a potom bile potvrđene kod pacijentica. Najpouzdanija osnova za dijagnozu PMS-a je ta da se promjene događaju i pojavljuju za vrijeme ovulacije i kasnije nestaju.  Zanimljivo je da su psihološke studije pokazale da PMS kod žena  nije povezan s određenim karakteristikama ličnosti i količinom stresa u životu žena. PMS je uzrokovan hormonima, estrogena i progesterona, i drugih hormona u mozgu. Žene s PMS-om, kao da u tom razoblju imaju pomanjkanje serotonina koji se popularno naziva hormonom sreće koji je odgovoran i za reguliranje bioritma, raspoloženja, itd.. Unatoč činjenici da su prve žena koje su se žalile na takve probleme bile opisane kao hipohondari, koje su same stvorile taj problem u glavi. No znanost je oprezna i uzima u obzir simptome te i dalje istražuje ovu pojavu. Međutim, neki skeptični, na primjer istraživači s Sveučilišta u  Western Sydneyu, predstvljaju radikalne argumente: PMS-a kao mita, žene ga koriste kao izgovor za stres postmodernog doba, s kojim se svakodnevno suočavaju. Profesorica Jane Ussher, koja je proučavala ovaj problem 20 godina tvrdi da je to posljedica fizičkih i mentalnih faktora te da nešto svakako postoji. Neki znanstvenici negiraju to  vjerujući da je to pitanje raspoloženja a ne medicinski problem. Moderne žene su pod ogromnim pritiskom i očekivanjima društva, pa previše traže od sebe samih što utječe na emotivni dio života.

ntimatemedicine.com.hr