Pet navika koje vam potajno uništavaju kožu

lice
lice
Razlog tome vjerovatno ne leži u krivoj njezi, nego u vašim lošim navikama.

1. Previše konzumirate slatko, kavu ili slano?

Ako ni redovan piling, čišćenje i maske ne pomažu, a koža je i dalje puna bubuljica, uzrok se možda krije u nepravilnoj ishrani. Pretjerivanje sa šećerom, alkoholom, solju i kofeinom najprije se vidi na licu. Kofein i so isušuju kožu zbog čega se ona ljušti i sklona je pucanju, a time i borama. Alkohol dehidrira kožu i izaziva upalu zbog čega je ona sklona ljuštenju. Slično važi i za šećer. Hrana koja je bogata šećerom uništava kolagen, smanjuje elastičnost kože i povećava rizik od ranog nastanka bora.

2. Čistite lice više nego što je potrebno

Čišćenje lica je neophodno za lijepu kožu, ali ne bi trebalo da pretjerujete posebno ako imate suhu kožu. Pretjerano čišćenje skida prirodna ulja s površine koja joj daju vlažnost. Ukoliko vam je koža suha i osetljiva, najbolje bi bilo da je prije spavanja očistite kremastim tonikom ili onim na bazi ulja, a ujutro samo lice isprati vodom. Kožu je dovoljno očistiti tonikom samo jednom dnevno jer ćete tako zadržati više dobrih ulja, tvrde dermatolozi.

3. Piling koji imate vam ne odgovara

Pilinzi bi trebali da budu blagi za kožu, ali ako izazivaju svrab i crvenilo to znači da skidaju prirodna ulja pa bi najbolje bilo da ih zamijenite. Primjer takvih pilinga su oni s većim zrnima i sjemenkama koje iritiraju i uzrokuju upale pa se koža ljušti. To najčešće dovodi do začepljenja pora, a ne do čiste kože.

Najbolje je da se koriste nježni pilinzi s mikrozrnima ili šećerom jednom do dvaput tjedno ili one koji su pravljeni na bazi mliječne kiseline i to najviše jednom tjedno.

4. Njega bubuljica nije odgovarajuća

Žene najčešće pretjeruju u istiskivanju, previše čestom čišćenju upaljenih područja ili pretjerano dodiruju lice.

Neprijatne bubuljice najbolje će ukloniti tonik na bazi salicilne kiseline s dodatkom soje. Salicilna kiselina će podstaći bržu obnovu kože i ublažiće upale. Najbolje ga je koristiti uveče jer koža ima vremena da se oporavi.

Jednako djelotvoran je i benzoil-peroksid koji čisti pore i djeluje antibakterijski. Najbolji izbor je tonik s 2,5 postotnom koncentracijom benzoil-peroksida. Sve više od toga izbjegavajte jer može da iziritira kožu, a bubuljice će duže trajati.

5. Premalo spavate

Manje od sedam sati sna čini kožu beživotnom, a bore vidljivijima nego inače. Koža može da se oporavi od povremene besane noći, posebno ako ste mladi, ali s godinama se proces obnove usporava. Blještavo svjetlo TV ekrana smanjuje nivo melatonina, hormona koji regulira unutarnji sat. To usporava obnovu ćelija kože i pospješuje nastanak bora. Kod nesanice pomaže topla kupka ili tuš koji umiruju tijelo.