Nikada više nećete kupiti 'fejk' šminku, nakon što ovo pročitate

šminka, Nova godina, proslava, žene, šminkanje, tuš za oči, kist , cetkica , makeup
Sve više ljudi gleda YouTube tutorijale u kojima popularne make up vizažistice vješto barataju skupocjenom šminkom koja može doseći cijenu od čak 250 dolara. Gledajući takve videe mnogi požele isto, ali u većini slučajeva ne mogu si priuštiti.

Iz takvog se trenda rodila nova industrija odnosno kvaziindustrija lažne šminke koja oponaša luksuzne brendove, a prodaje se po smiješnim cijenama. Tako se, primjerice, na popularnim online trgovinama fejk Anastasia Beverely Hills paleta sjenila prodaje za cijenu od 8 dolara, a original košta 42 dolara.

Zvuči kao savršena prilika da kreairate zaigrane, sofisticirane ili ekecentričen lookove, ali sve ima svoju kvaku.
Rizik kupovanja lažne šminke

Lažna šminka može imati ogromne posljedice po vaše zdravlje. Istraživanje koje je provela tvrtka MAC otkrila je da lažna šminka sadrži tragove štakorskog izmeta, kancerogenih tvari i ljudskog otpada.

U cijeli se 'aferu' ukljičio i američki FBI čija je studija dokazala tragove raznih bakterija, aluminija i otrovnih tvari poput arsena i berilija.

Među najopasnijim elementima pronađenim u lažnim brendovima je olovo koje utječe na sve organe u tijelu, a mozak je najosjetljiviji na učinke tog elementa. Ovakav sastav šminke može uzrokovati razne infekcije, a make up guru Sarah Tanya pokazala je što je takva šminka napravila njenom oku.

Kako prepoznati lažnu šminku?

Ako ste naručili šminku s interneta, a niste sigurni je li lažna ili ne obratite pažnju na sljedeće stvari:

analizirajte logo
provjerite font na pakiranju
provjerite reputaciju prodavača
ima li proizvod naljepnicu s popisom sastojaka?

Najveće upozorenje jednostavno može biti i sama cijena po kojoj se 'luksuzni brend' prodaje pa pripazite što kupujete kako ne bi izazvali brojne zdravstvene tegobe.