Nemojte biti otirač: naučite kako zadobiti poštovanje u svojoj radnoj sredini

Bullyjing, tračevi, pasivno-agresivno ponašanje i ljutnja nisu ništa neobično na mnogim radnim mjestima. Znati kako se postaviti prema svemu tome nije lako. Zašto? Zato jer, ne biste vjerovali koliko žene misli da su kada izražavaju svoje mišljenje na poslu nametljive (ili drske) te da je to zapravo loša stvar. No asertivnost, odnosno zauzimanje za sebe, ne samo da je potrebno već je ključno za vaš uspjeh na poslu i vaše samopouzdanje kao pojedinca.

Ako se pitate gdje je poštovanje (kako je to Aretha pjevala R-E-S-P-E-C-T), sve počinje s vama. Ako ne smatrate da ga zaslužujete, niti ga nećete dobiti. Razmislite kako se ponašate izvan ureda: vjerujete li svom unutarnjem osjećaju? Okružujete li se s ljudima koji vas motiviraju da u svojim naporima uvijek idete dalje i bolje, ali to čine bez da se vi osjećate loše zbog svojih odluka? Ako je odgovor da, onda ste već na dobrom putu do zdrave doze samopoštovanja. Pratite ove savjete i pobrinite se da vam i vaši kolege počnu pokazivati poštovanje koje zaslužujete.


Zatražite pomoć kada je to potrebno. Ako vam šef zada ogroman projekt, a vi nemajte pojma o čemu se zapravo radi, nemojte se praviti kao da vam je sve jasno. Mi to vidimo kao pokazivanje slabosti, no traženje pomoći su osnove poštovanja. Radije šefu recite sa samopouzdanjem: - Nikad ovo nisam još radila. Što se ovdje očekuje od mene? Bilo bi dobro da me netko barem početno uputi o čemu se radi ovdje. Šef će znati cijeniti što pitate za pojašnjenje radije nego da istu stvar netko nakon vas mora ponovo raditi.

Postavite granice. Stvaranje granica je veoma važna sposobnost. Netko bi mogao misliti da se postavljanje granica odnosi na hladno i distancirano ponašanje. No, granice nisu koncentrirane na odbijanje, već na to što možete napraviti i kako. Ne, vi ne možete odraditi 5 dodatnih sati u subotu bez plaćenih prekovremenih i zbog toga propustiti rođendan svoje 90-godišnje bake. Ali da, možete doći dva sata ranije u ponedjeljak kako biste dovršili prezentaciju. Jasno postavite granice koliko ste spremni daleko ići i nemojte se dati iskorištavati.

Progovorite. Komunikacija je ključna u svim aspektima života, ali nikad više nego među ljudima s kojima radite i za koje radite. Ako imate "teškog" šefa ili kolegu, nemojte se samo "pokunjiti" i trpiti, a onda prvom prilikom zbrisati u ured kolege s kojim se dobro slažete na trač partiju koja vam služi kao ispušni ventil. Radije idite u srž problema. To ne znači da se sad morate na "mrtvo" posvaditi s šefom, već mirno dajte do znanja svoje stajalište o stvari u pitanju.

Razmislite prije nego što progovorite. Da, u negativnoj radnoj sredini možete se osjećati stalno napadnuti, no instantno napadanje natrag nije rješenje. Razmislite o tome što želite reći, kako se želite u toj situacij postaviti i kako bi ta osoba mogla reagirati. Savjet: Želite ispasti kao samopouzdana i pribrana osoba, a ne neka živčana luđakinja.

Imajte manire. Da, možda ne možete smisliti osobu s kojom svaki dan radite i komunicirate, ali se suzdržite od toga da im to kažete. Puno su veće šanse da će radna okolina postati barem malo ugodnija ako se oboje ponašate profesionalno, odraslo i s poštovanjem.

Budite diva diplomacije. Često radna okolina je puna raznih tračeva. Koliko god to bilo teško, pokušajte se ne uplitati u takve priče i nemojte ih dalje širiti. Razmislite koga vi više poštujete, osobu koja ogovara sve oko sebe ili osobu koja se ne da uvući u ovakva besmislena zlobna naklapanja?

Oprostite. Zapamtite, iduće jutro vi se morate vratiti na posao i biti u istoj prostoriji s tim ljudima. Važno je, ako i dođe do konflikta, da pokažete želju da oboje krenete dalje u pozitivnijem tonu.

zena.hr