Narodni lijekovi za ublažavanje menstrualnih tegoba

Crvena hudika (Viburnum lantana) ili šibikovina je ljekovita biljka dobro poznata kao sredstvo za smanjenje grčeva. Ova ljekovita biljka se upotrebljava za ublažavanje simptoma, odnosno grčeva koji se javljaju za vrijeme menstruacije. Druga ljekovita biljka koja pozitivno djeluje na žene za vrijeme menstruacije je ružmarin jer on potiče cirkulaciju i opušta.

Lišće divlje kamilice, gospine trave, paprene metvice i odoljena upotrebljavalo se od davnina u obliku čajeva za ublažavanje menstrualnih bolova.
Od vrtnog cvijeća dobro je koristiti neven. Za latice nevena u čaju poznato je da normaliziraju menstrualni proces.

U oba slučaja liječenja uz pomoć čajnih mješavina stavite jednu do dvije žličice listova ili cvjetova do 10 minuta u zakuhalu vodu. Popijte toplo, na gutljaje.
Ublažavanje menstrualnih tegoba uz pomoć obloga
Boca tople vode ili termofor na trbuhu odlično pomažu i olakšavaju u slučaju tegoba. Oblog radite tako što ćete kuhati 2 žličice šibikovine u 6 dl vode 10 do 15 minuta. Potom dodajte 2 žličice sušenog ružmarina, pustite da odstoji 15 minuta te procijedite u zdjelu.

Natopite čistu, pamučnu krpu ili zavoje u tu tekućinu. Kada se ohladi, ocijedite krpu. Stavite topli oblog na trbuh i opustite se dok se oblog hladi.

 

narodnilijek.com