Najčešće ženske financijske pogreške

Upravo zbog toga, žene stvaraju ovisnost o drugima i nemaju dugoročnu financijsku sigurnost, niti financijski osiguranu budućnost. Jesu li žene svjesne svojih pogrešaka u financijama?

Kim Kiyosaki, autorica knjige „Bogata žena", frustrirana je ženskim glupostima kad se radi o novcu. Ona želi razbiti mit o ženskom stereotipu u financijama. Prvi korak u tome je „popis gluposti" koje mi žene činimo kad se radi o novcu:

„- Udajemo se zbog novca.
- Ostajemo u braku ili lošim vezama jer se bojimo da financijski ne bi mogle same uspjeti.
- Dozvoljavamo muškarcu da donosi sve ključne financijske odluke.
- Prihvaćamo mit da su muškarci bolji u rukovanju s novcem.
- Ne želimo preispitivati financijske odluke koje muškarac donosi jer ne želimo izazivati probleme i povrijediti njegov ego.
- Primamo financijske savjete od takozvanih „stručnjaka" jer mislimo da nismo dovoljno pametne.
- Ostajemo predugo na istom mjestu ili u istoj vezi jer nam je (barem financijski) dobro.
- Muškarac je izgubljen, ali ne pita za put... a mi ga slijedimo.
- Zadovoljavamo se obećanjima.
- Trpimo svašta na radnom mjestu samo zbog redovite plaće.
- Osjećamo krivnju kad radimo duže umjesto da vrijeme provedemo s djecom.
- Netko drugi dobije promaknuće koje smo mi zaslužile... a mi se ne osvrćemo na to, ili ne odemo iz te tvrtke.
- Prihvaćamo nižu plaću od naših muških ekvivalenata i često na kraju radimo njihov posao.
- Često gledamo prema budućnosti i razmišljamo: „Jednog dana...""1
Koliko vas se prepoznalo barem u jednoj od gore navedenih rečenica?

Prepuštanje kontrole
Najveće greške koje radimo odnose se na prepuštanje kontrole drugima.
Mnogo žena uopće ne zna kakav je tijek novca u njihovom kućanstvu. Ne znaju koliki su računi za režije, kad dospijevaju, koliko rata kredita imaju još za otplatiti, po kojoj kamatnoj stopi, je li kredit u kunama ili je vezan za valutu, (Što je uopće bolje? Je li to bitno?), na kojim računima i u kakvim štednjama držite novac, jeste li osigurani i na koliko ... Njihova računica vezana za kućanstvo se većinom odnosi na kupnju namirnica, kućanskih potrepština, odjeće i obuće obitelji te izdvajanja za školovanje djece. Sve izvan toga kao da i ne postoji. Ovaj stil ponašanja najčešće je nasljeđen i kulturno uvjetovan.

No zastanete li na tren i objektivno promislite, je li mudro u cijelosti vjerovati dobrim namjerama i financijskim vještinama vašeg muža? Uzmite vremena i sudjelujte u svim većim financijskim odlukama vaše obitelji. Potrudite se saznati koliki su zaista troškovi vašeg kućanstva, imate li kredit i pod kakvim uvjetima, jesu li članovi vaše obitelji i vaše kućanstvo osigurani, kakvi su uvjeti osiguranja, gdje sve "držite" novac... i svakako ove informacije primite sa razumijevanjem. Znači za svaku stavku koja vam nije jasna pitajte (bilo muža, vašeg osobnog bankara, prijateljicu koja se razumije u financije ili pak potražite odgovor na internetu).

Oslanjanje na muškarce
Ovo je velika financijska pogreška. Nemojte se u financijskom smislu isključivo oslanjati na muža ili dečka da će se brinuti o vama. Bitno je da imate vlastiti izvor zarade. Naravno, u današnje vrijeme gotovo je nemoguće preživjeti na jednoj plaći pa svaki prihod u kućanstvu dobro dođe. Probajte dio prihoda izdvojiti u vlastitu „kasicu za crne dane". Na žalost, nikad ne znate što se može dogoditi: muž vam može ostati bez posla, može vas ostaviti samu s djecom zbog mlađe žene... Sve su to moguće opcije, a tada je dobro imati barem nekakvu sigurnost.

Nisam dovoljno pametna
Nikada niste bili dobri s brojkama, a čitanje financijskih izvještaja ili izvještaja s burze vam je manje poznato od turskog. Želite li postati financijski neovisna i osigurati si budućnost, trebat ćete uložiti u sebe i svoje razumijevanje financija. Za početak vam je potrebno obrazovanje. Nije tako teško kao što mislite, a jednom kad svladate osnove, više nikada nećete trebati prepustiti upravljanje financijama drugima. Da biste uopće znali u kojem pravcu krenuti s obrazovanjem, morate znati što želite. Ako se želite riješiti dugova, proučite tu materiju. Imate li hobi na kojem želite zaraditi, proučite što i kako možete prodati. Imate li novac koji želite u nešto uložiti, razmislite što vas najviše privlači. Je li to iznajmljivanje nekretnine, otvaranje kozmetičkog salona, ulaganje u dionice, stavljanje novca na štednju, turizam, ulaganje u tvrtku koja započinje s poslovanjem, a za koju smatrate da ima perspektivu... Bez obzira što vas privlači, odvojite vremena i naučite nešto korisno na radionici, proučavanjem knjiga ili kroz razgovor sa stručnjacima. Nemojte misliti da je to nešto što vi a priori ne možete razumijeti i u čemu nikada nećete biti dobri, odnosno bolji od muškaraca, jer to naprosto nije istina!

izvor: zena.hr