Male tajne za očuvanje mladolikog izgleda

Gušt se povećava s godinama, pa i žene kojima izgled nije u prvom planu žele znati male tajne očuvanja zdravog, svježeg i mladenačkog izgleda, piše.trigon.hr.

Ako bore nisu nešto što vas brine, jer na sebe vidite kao sretnu osobu, koja voli svoje godine i životno iskustvo, treba znati da bore nisu samo stvar estetike, nego i znak da koža gubi vlažnost i elastičnost. Suha koža često pecka i zateže, pa bi svakoj ženi (i muškarcu) trebao biti cilj olakšati koži s nešto vode i kozmetičkih sredstava. Bez obzira na motiv, dobro je poraditi na zdravlju kože.

Vlaženje kože je najvažniji faktor. Jedan od najjednostavnijih načina očuvanja vlažnosti kože je korištenje losiona za lice, koji ne mora biti pretjerano skup - odaberite neki povoljni, od poznate tvrtke orijentirane širokom tržištu. Losion poboljšava cirkulaciju i puni fine linije lica, te tako koža djeluje zategnutije. Hidratantna krema treba biti obveza, pa i ako imate masnu kožu (koristite kreme bez ulja). Važno je naći pravu kremu za svoje lice, pa iskoristite uzorke koji se relativno često dijele u promotivne svrhe. Kad je koža ruku, nogu ili stopala ispucala, djeluje starije i naboranije, pa ne zaboravite i ta mjesta redovito mazati kremom.

Ne izlažite se pretjerano suncu - tamnoputi ten izgleda privlačno, ali sunce isušuje kožu, koja zbog toga izgleda starije. Budite stoga umjereni u svakom pogledu - ne morate bježati od svake zrake sunca, ali ni "pržiti" se satima na plaži. Znamo da drastično izlaganje suncu donosi puno više od bora, ali mnogi na godišnjem odmoru zaboravljaju opsanost od raka kože.

Pijte puno vode - ne morate biti sveučilišne profesorice da biste znale ovu informaciju, no nije je loše ponoviti, jer puno toga u praksi zaboravljamo i stavljamo ispred osobne dobrobiti. Voda je najbolji prijatelj ne samo koži, nego i zdravlju općenito. Mlađe stanice sadrže više vode, ali vrijedi i obrnuto: starija koža, koja dobiva više vode izvana i iznutra, izgledat će "napuhnutije", a time zdravije i mlađe.

Ne izlazite iz kuće bez malo šminke: malo tekućeg pudera, rumenila i ruža ili sjajila, koje možete nanijeti za 2-3 minute, dat će privid njegovanije, vedrije, ljepše i zdravije osobe. Posebno su korisni tzv. bronzeri - nanesite malu količinu između prstiju i za 20-ak sekundi ćete pokriti podočnjake i ružne točkice koje vas znaju dočekati ujutro. Ne pretjerujte s nijansama - neka budu tek malo tamnije od vašeg prirodnog tena. Dnevna krema ili tekući puder za lice trebali bi sadržavati sredstvo za zaštitu od UV zraka.

 

Previše šminke će vas postarati a ne pomladiti, a nije zanemariva ni činjenica da su "nafarbane lutke svih boja" odavno izašle iz mode. Debele linije tuševima i olovkama danas su prihvatljive samo za određene stilove koji dobro izgledaju na mlađim curama, dok će žene srednjih i kasnih godina puno više koristi izvući parolom - manje je više, kako po pitanju količine, tako i po pitanju umjerenosti u bojama.

Ne preskačite kremu oko očiju, jer nježna koža uz oči prva pokazuje godine. Takve kremice su s razlogom u malim bočicama, pa ne pretjerujte s količinom. Kažiprstom ili prstenjakom lagano umasirajte kremu tako da se koža tek malo sjaji, a ne da djeluje kao da je prekrivena masnim filmom.

Frizura je važan estetski faktor - ako je kosa neuredna, masna ili je frizura staromodna, svi ostali zahvati teško mogu prikriti takav nedostatak. Mnoge žene godinama robuju istom tipu frizure, uz tek male promjene zbog prilagodbe modi. Kosa brzo raste, pa nema razloga da koji puta nešto ne promijenite. Savjetujte se s iskusnim frizerom - takvi najčešće znaju kakva frizura će odgovarati kojem tipu lica i kvaliteti kose.

Ne zaboravite vrat - poput očiju, vrat odaje godine, pa ni silni face-liftinzi slavnih, kad ih malo bolje pogledate, ne mogu u potpunosti sakriti godine. Njega vrata trebala bi biti sastavni dio njege lica.

Osmijeh je lijep samo ako su iza njega zdravi zubi i desni, što prvenstveno znači da svi zubi moraju biti kvalitetno sanirani. S godinama plombe gube boju, žute mrlje na prednjim zubima nije lijepo vidjeti. Promijenite plombe koje se vide na prvi pogled - sve to plaća obvezno zdravstveno osiguranje. Trend bijeljenja zuba donijeli su mediji, no treba biti oprezan: nisu svi načini bijeljenja zubi sigurni, posebno oni u kućnoj radinosti. Također, neprirodno bijeli zubi kakve vidimo na reklamama za "čarobna" bjelila izgledaju groteskno. Zastupamo stav da prirodna nijansa zuba većini ljudi najbolje stoji, a ako ste okorjeli pušač ili su vam zubi iz bilo kojeg razloga vidljivo požutjeli, potrudite se prije svega ostaviti cigaretu ili riješiti drugi uzrok promjene boje. Odlučite li se za bijeljenje, prepustite ga profesionalcu.