Ljubavnica! Biti ili ne biti?

Tko su uopće ljubavnice?

U vremenima, koja su nažalost već davno prošla, uloga ljubavnice bila je definirana dosta jednoznačno. Odnos muževa i njihovih ljubavnica imao je kako svoj sadržaj tako i granice, koje su dobrovoljno poštivale obje strane. Istovremeno se u njemu odigravala prirodna razmjena vrijednosti.

Ljubavnica je prije svega pružala užitak, nekada ne samo tjelesni, a zauzvrat je dobivala ili neka materijalna dobra ili druge pogodnosti.

Čak i tada se između aktera ove razmjene mogla stvoriti dublja osjećajna veza, iako nije često dolazilo do rušenja izvorno određenih granica. Između ostalog i zato što je ljubavnicu sebi mogao priuštiti samo muškarac koji je imao takvu društvenu poziciju, koji si nije mogao dopustiti neku dramatičnu životnu promjenu: monarh, zemljoposjednik, vlasnik tvornice, vlasnik nekretnina i slično. Dijelom njihovog "ugovora" bilo je i to da se muškarac pobrine i za pripadajuće dijete.
Hoće li ljubavnica postati zakonita partnerica?

Vrijeme je povuklo zavjesu i promijenio se ne samo svijet, već i pozicija ljubavnica i granice koje su se prije toliko poštivale. Već zato što danas ljubavnicu može imati svatko.

Ona od njega često ne očekuje samo trenutne pogodnosti. Mnoge se u tišini nadaju da će od uloge ljubavnice doći do pozicije zakonite partnerice. Neke se tome nadaju i ne samo u tišini! Pomutnji u ulogama pridonose obje strane. Mnogi zaljubljeni muškarci počinju ljubavnici govoriti da ni njima promjena uloga ne bi bila mrska.

Sam pojam "ljubavnica" prestaje im biti po volji i akteri se trude pronaći ekvivalent koji zvuči dostojanstvenije. Čime, naravno, pomažu stanju u kojem su i pojmovi kao "djevojka" ili "prijateljica" dobili pejorativnu konotaciju (skoro svatko pod njima podrazumijeva ljubavnicu).

Uostalom ne moramo ići tako daleko unatrag da bismo našli opće poznati primjer. Onaj kada se jedan od naših političara borio s novinarima koji su njegovu "povremenu gospođicu" nazivali ljubavnicom.
Izdržati ili otići?

Vratimo se radije na izvorno pitanje. Odgovor možda neće biti tako kompliciran. Ukoliko vam odgovara uloga ljubavnice (i pogodnosti vezane uz nju), onda mirno ostanite u njoj. U ovom slučaju biste sami sa sobom trebali riješiti najmanje dva pitanja. Što će se dogoditi kada se moja "tržišna vrijednost" ljubavnice počne približavati nuli? Hoću li naći drugu životnu ulogu u kojoj ću se dobro osjećati? A što s djetetom?

Danas nije pametno pretpostaviti da će se njegov otac prema njemu ponašati jednako velikodušno kao nekada gospoda prema onim svojima. Ukoliko ulogu ljubavnice smatrate ipak samo prijelaznom stanicom do kasnije uloge zakonite partnerice, trebali biste ipak o svemu dobro razmisliti. Da vam s vremenom ne bi ostale samo suze!

Izvor: net.hr