Lijepe noge bez skupih krema i zahvata

noge
... plave boje, rezultat su dugog stajanja, trudnoće, hormonalnog disbalansa, prekomjerne težine, deficita hranjivih materija ili genetskih faktora.

Važno je primijetiti i najmanje simptome proširenih vena prije nego što se udruže s bolom, težinom u nogama i svrabom. Neke od namirnica koje se lako mogu naći u svakoj kuhinji, mogu biti odličan lijek za istezanje zidova krvnih sudova i popravljanje cirkulacije krvi.

Jabukovo sirće

Zahvaljujući svojim antiupalnim svojstvima, jabukovo sirće je odličan tretman za proširene vene. Ono smanjuje oticanje i popravlja cirkulaciju krvi.

Potopite komad vate u jabukovo sirće pomiješano s vodom u istom omjeru. Stavite vatu na vene i ostavite 20-30 minuta te isperite vodom. Ponovite proceduru dva puta dnevno.

Bijeli luk, sok od narandže i maslinovo ulje

Zgnječite četiri čehna bijelog luka i pomiješajte ih sa sokom od tri narandže. Dodajte dvije kašike maslinovog ulja u mješavinu. Ostavite da odstoji 12 sati. Mješavinu nanosite na vene oko 15 minuta kružnim pokretima dok se u potpunosti ne upije u kožu. Ponavljajte svakog dana.

Peršun

Isjeckajte punu šaku peršuna i potopite ga u vodu. Prokuhajte ga 5-7 minuta i sačekajte da se ohladi. Dodajte malo eteričnog ulja. Umočite tupfer i stavite na pogođene dijelove. Radite ovo dva puta dnevno dok više ne budete vidjeli one plave i crvene linije na nogama.

Hamamelis (američka lijeska)

Komad vate potopite u čaj hamamelisa. Ostavite vatu na pogođenim dijelovima 10-15 minuta. Ponavljajte 2-3 puta dnevno mjesec, dok ne primijetite pozitivne rezultate.

Kupus

Isjeckajte lišće kupusa i sameljite u blenderu. Dodajte malo vode da napravite finu pastu. Nanesite pastu na pogođene dijelove, pokrijte pamučnom tkaninom i ostavite dva sata te isperite vodom. Proces ponavljajte mjesec.

Đumbir

Zahvaljujući svojoj antioksidantskoj prirodi, đumbir pomaže u smanjivanju rizika od pojave proširenih vena. Isijecite svjež đumbir na komadiće. Stavite ga u čašu sa prokuhanom vodom i ostavite 10 minuta. Procijedite vodu i dodajte malo meda. Pijte čaj 2-3 puta na dan.

Maslinovo ulje

U jednakim dijelovima pomiješajte maslinovo ulje i vitamin E. Zagrijte mješavinu na niskoj temperaturi i nanesite je na kožu te masirajte nekoliko minuta pokretima nagore. Ponavljajte dva mjeseca jednom ili dva puta dnevno.

Ljekoviti miks

Izvadite gel iz lišća aloe vere. Sameljite mrkvu u blenderu i pomiješajte je s gelom, dodajte pola šolje jabukovog sirćeta kako biste dobili glatku, homogenu pastu. Nanesite pastu na proširene vene, ostavite 30 minuta i isperite. Preporučuje se i da je nanesete prije odlaska na spavanje i ostavite preko noći. Sljedećeg jutra isperite hladnom vodom.

Savjeti

* Redovno prakticirajte fizičku aktivnost kao što su plivanje, šetanje ili joga. Što se više krećete, to će vam bolja biti cirkulacija krvi, što će spriječiti skupljanje krvi u oštećenim venama.

* Konzumirajte hranu bogatu vitaminom C i E, koja se ponaša kao antioksidans i jača imunitet.

* Izbjegavajte duže vrijeme nositi usku garderobu i visoke štikle.