Kantarion je najbolji saveznik svih žena

kantarion
kantarion
... ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

Kantarion se uzima u obliku tonika, čaja, ulja ili tinkture, a u novije vrijeme može da se nađe i u obliku kapsula, koje utiču na raspoloženje i poboljšavaju emocionalnu ravnotežu. U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana.

Kožne promjene liječe se tako što se po njima maže ulje kantariona, ili se povrijeđeno mjesto oblaže čistom gazom ili čistim platnom natopljenim kantarionom.

Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećenje bojanjem.

Čaj kantariona pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proliva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba.

U narodnoj, ali i u službenoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava smatraju se djelotvornim u liječenju pojedinih spolnih bolesti. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvjetova ovih biljaka i korijena svježe mrkve koriste se za obnavljanje sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju simptome zapaljenja i bijelog pranja koje prate svrab, bol i peckanje.

Vaginalete su pokazale rezultate i u otklanjanju postmenopauzalnih simptoma, a djelotvorne su i protiv određenih bakterija i gljivica.

Pored vaginaleta koje možete kupiti u ljekarni, za vaginalnu uporabu možete da koristite i ulje kantariona u koje ćete umočiti tampon, ostaviti da upije ulje i koristiti ih kao vaginalete.