Kako se osloboditi prošlosti?

žena, varanje, muškarac žena, muškarac žena, veze, žena, love, sex, veza, ljubav, veza, sex, partneri, ljubav, veza, prekid, frajeri, bježanje, veze, prekid, srce, žene, nevjera, prekid, veza, Facebook, veze, raskid, veza, raskid, način, žene, muškarci, veza, misli, muškarci, žene, maloljetnici, brakovi, raskid, žene, varanje, razlozi, prekid veze, žene, muškarci, veze, pogreške, veza, stariji muškarac, žena, žene, greške, veze, sitnice, prekid, veza, žene, Facebook socijalna mreža, usamljenost, žene, veze, greške, Facebook socijalna mreža, razvod, internet, otkriće, partneri, žene, muškarci, zločasti dečki, veze, muškarci, žene, prekidi, prekid, dobro jesti, veza, veza, ljubav, prekid, životne lekcije, prekid, veza, tajne, prijateljice, najbolja prijateljica, prekid, prekidi, prekid veze
Nekoliko puta ovaj tjedan, kaže life coach Gordana Kastrapeli, čula sam rečenicu: "Osjećam se zaglavljeno u prošlosti". Prvi put nisam obratila pažnju, drugi put sam se trznula, treći put sam počela razmišljati...

Kako izgleda osjećati se zaglavljeno u prošlosti? Kako znamo da smo zaglavljeni u prošlosti? I kako to utječe na način kako živimo u sadašnjosti?

Svi vodimo unutarnje razgovore – a način kako razgovaramo sami sa sobom utječe na to kako se osjećamo i kako se ponašamo. Riječi koje biramo povratno utječu na iskustvo!

Razmislite malo što znači kad kažemo da smo "zaglavljeni u prošlosti"? Omogućuje li nam to da idemo naprijed i da postavljamo drukčije ciljeve? Ili nas tjera da neprestance razmišljamo kako, eto, zbog nečeg u prošlosti stalno ostajemo na istom mjestu?

Sigurno je da prošla iskustva utječu na nas – na temelju njih biramo vrijednosti koje su nam važne, odlučujemo što je za nas istina, što je za nas moguće, a što ne...

Kakva si pitanja postavljamo?

No, presudnu važnost za naš sadašnji život nemaju prošla iskustva nego način kako se odnosimo prema tim iskustvima i značenje koje im dajemo! Riječi koje koristimo puno govore o tome kako nešto doživljavamo. Guru osobnog razvoja Tony Robbins kaže da "kvaliteta našeg života izravno ovisi o kvaliteti pitanja koja si postavljamo".

Primjerice, kad razmišljamo o nekom problemu velika je razlika pitamo li se "Zašto imam taj problem?" ili "Kako ću ovo riješiti?"

Stavljam veto na "zašto"!

U vježbi na radionicama komunikacijskih vještina od polaznika tražim da postavljaju pitanja vezano uz "problem" svog sugovornika. Jedini je uvjet da ni jedno pitanje ne počinje sa "zašto" ili "zbog čega". Uvijek me iznova začudi koliki je to izazov!

U čemu je problem? Zašto-pitanja nas uvijek vraćaju u prošlost, odnosno nastojimo otkriti razlog za nešto. Najveća poteškoća je što malokad dobijemo ono što tražimo, a gotovo uvijek dobijemo – izgovore i opravdanja. Ne želimo se osjećati loše zbog nečeg što smo učinili (ili što nismo učinili) i nastojimo pronaći opravdanje zbog kojeg ćemo se osjećati bolje.

Sve dok si postavljamo ista pitanja i naš problem ostaje isti!

Kad, što, kako, koliko?

Vježbajte drukčija pitanja. Vratimo se ponovno na rečenicu "Osjećam se zaglavljeno u prošlosti." Primjetite kako vas "vuče" pitanje "zašto?", no zanemarite ga. Probajte se poigrati s nekim od sljedećih pitanja:

"Kad sam se zaglavila?", "Što sam (ili nisam) učinila?", "Kako sam se odlučila zaglaviti?", "Kako sad nastavljam zaglavljivati?", "Što mogu učiniti da se odglavim?", "Koliko sam energije spremna uložiti u kretanje naprijed?", "Kako se sad mogu osloboditi?"

Izazivaju li ova pitanja drugačiji osjećaj u vama?

Prošlost ne možemo izbrisati, no možemo izabrati kako ćemo se prema njoj odnositi. Možemo dozvoliti da nas opterećuje ili ju možemo iskoristiti da bismo iz nje učili i živjeli kvalitetnije sad i u budućnosti.

Zato već danas počnite postavljati drukčija pitanja, i tražite bolje odgovore!

Izvor: Via positiva