Je li to moguće: alkohol je krivac za PMS?

Je li to moguće: alkohol je krivac za PMS?
Proučavanje podataka iz 19 istraživanja provedenih u osam zemalja pokazalo je "umjerenu vezu" simptoma predmenstrualnog sindroma poput grčeva, osjetljivosti dojki, promjena raspoloženja i depresije s jedne strane i 'potezanja' čaše s druge.

Veza je bila izraženija kod veće količine konzumiranog alkohola, odnosno jednog prosječnog pića dnevno, objavili su znanstvenici. To sugerira da konzumiranje alkohola može biti prije uzrok nego posljedica nekih slučajeva PMS-a.

No podaci "ne mogu sigurno isključiti da PMS potiče žene na konzumiranje alkohola kako bi ublažile svoje simptome", kaže voditelj studije Bahi Takkouche sa španjolskog sveučilišta Santiago de Compostela za AFP.

Kako god bilo, otkriće je "značajno s obzirom na to da učestalost konzumiranja alkohola među ženama u svijetu nije zanemariva", napisao je tim u radu u stručnom časopisu BMJ Open.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci korišteni u ovom istraživanju potekli su iz studija provedenih u SAD-u, Britaniji, Poljskoj, Švicarskoj, Turskoj, Južnoj Koreji, Tajvanu i Australiji. Simptomi PMS-a koji se razlikuju od žene do žene obično traju do nekoliko dana prije mjesečnice a svaka dvadeseta žena ima toliko teške simptome da ometaju njezin život i rad.

U Europi pije oko 60 posto žena
Ranije istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da se ekonomski gubici i zdravstveni troškovi po pacijentici koja se javi liječniku zbog PMS-a te izostaje s posla, kreću oko 5000 dolara godišnje.

Većina slučajeva ipak se ni ne zabilježi jer se mnoge žene nose sa simptomima same kako najbolje znaju, napominju znanstvenici. Širom svijeta oko 29 posto žena konzumira alkohol, navode znanstvenici a teže ovisnice o alkoholu čine oko šest posto ženske populacije.

U Europi i Americi te su brojke mnogo više - oko 60 posto žena pije u Europi od kojih je 13 posto težih ovisnica o alkoholu. Na temelju tih podataka i zaključaka studije tim je procijenio da svaki deseti slučaj PMS-a u svijetu može biti povezan konzumiranjem alkohola odnosno svaki peti u Europi.

"Nadalje konzumiranje većih količina alkohola može biti povezano s četiri posto slučajeva PMS-a u svijetu i devet posto u Europi", zaključili su znanstvenici. Ginekolog Nick Panay iz Londona kaže kako rezultati nisu iznenađujući s obzirom na to kako alkohol utječe na hormone i neurotransmitere.