Ginekolozi otkrili čime ih žene izluđuju

ginekolog
Isprike jer se niste depilirali

Pregled kod ginekologa traje svega 7 do 11 minuta i budite sigurni da to vrijeme liječnik neće razmišljati jeste li se ili niste depilirali. 'Mnogo mi se pacijentica ispričava jer se nisu obrijale', kaže ginekologinja Maureen Mulvihill. 'No, ja to i ne primjećujem, niti znam da itko od mojih kolega na to obraća pažnju. Dlake su normalna pojava i svi ih imamo', pojašnjava liječnica.

Kada odgodite pregled zbog menstruacije

Svi ginekolozi slažu se u jednom: ne odgađajte pregled zato što ste dobili menstruaciju. Nove tehnologije koje se koriste za papa-test omogućuju da se dobiju ispravni rezultati iako je 'ono' vrijeme u mjesecu, objašnjava doktorica Dana Jackoby. 'Obavila sam puno poroda i vidjela puno krvi. Draže mi je da se pacijenti drže zakazanih pregleda', kaže. Posebno je to važno ako obilno krvarite i to vas brine. Ima više smisla napraviti pregled tijekom mjesečnice jer će ginekologu biti jasnije što se točno događa.

Kada sami sebi postavite dijagnozu

Postoje lijekovi bez recepta kojima se možete obračunati s gljivicama tamo dolje. 'Ne dolazite na pregled usred korištenja nekog lijeka jer nam je tada vrlo teško napraviti pregled. Za liječenje infekcije urinarnog trakta trebaju vam antibiotici na recept i kada počnete koristiti antibiotik obavezno ga popijte do kraja', kaže Beth Battaglino, čelnica neprofitne udruge koja se bavi obrazovanjem žena o njihovom zdravlju.

Kada ne kažete koje lijekove koristite

Možda mislite kako lijekove koje pijete nije potrebno spominjati liječniku jer ne utječu na pregled ili kontracepcijske pilule po koje ste došli. Međutim, varate se. Ginekolog mora znati što od lijekova uzimate jer to može itekako utjecati na vaše zdravlje.

Kada šutite

Ginekolozi tvrde kako žele čuti sve što vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim. 'Naša je odgovornost i dužnost da pomognemo pacijenticama donijeti ispravne odluke. Možda je vama zbog nekih problema neugodno, ali mi ih gledamo svaki dan', kaže ginekologinja Dana Jacoby. U nekim slučajevima, stidljivost vam može ugroziti i život. Doktorica Nancy Lebowitz, prisjetila se pacijentice koja je imala osip na ruci. 'Kad sam je upitala koliko to traje, ona je pocrvenjela što znači da je osip već jako dugo bio prisutan. Nakon daljnjih pretraga otkriveno je da ima limfom'.

Kad ne radite redovito papa test

Stručnjaci se slažu kako nema sumnje da redoviti pregledi na rak grlića maternice mogu spasiti živote. 'Svi znamo za pacijentice koje su čekale predugo da bi potražile pomoć. Primjerice, iscjedak neugodnog mirisa, nažalost, lako može biti dijagnosticiran kao rak grlića maternice IV stupnja', kaže Battaglino.

Izvor: dnevnik.hr