Fitness u kući: pranje suđa jača grudi, peglanjem protiv celulita

Jeste li ikad razmišljali o usisavaču za prašinu ili ljestvama kao o gimnastičkim spravama? Vjerojatno niste. No, i kućanskim poslovima možete održavati formu. Kako? Predstavljamo vam najčešće kućanske poslove koje začas možete pretvoriti u korisne vježbe.

Perite posuđe, jačajte grudi


Prilikom pranja posuđa aktivirate mišiće ruku, ramena i grudi. Nastojte pritom ravnomjerno koristiti obje ruke. No, nije dovoljno da posuđe samo lagano prijeđete spužvicom, već ga morate energično trljati. Istodobno zaposlite i noge: bosim stopalom jedne noge vrtite tenisku lopticu, a onda ponovite i s drugim. Time masirate stopala, opuštate zglobove i cijeli organizam. potičete cirkulaciju krvi i limfe.   

Petite prozore i istežite se!


Pranje prozora je dobra vježba za jačanje mišića ramena i ruku, no bilo bi dobro da istodobno aktivirate i noge: ritmičke se podižite na vrhove prstiju, kako biste, istežući se, dohvatili najudaljenije dijelove. Vježba je vrlo dobra za osobe koje pate od bolova u vratu.


Usisavanje učvršćuje leđa


Usisavanje aktivira mišice leđa, ramena i ruku te u manjoj mjeri mišiće nogu. Pokret se sastoji iz dvije različite faze: prvo gurate usisavač prema naprijed, a zatim ga povlačite prema  grudima. Da biste aktivirali leđne mišiće, ne savijajte pretjerano kralježnicu, te pripazite da se ne naginjete na lijevu ili desnu stranu, ovisno o ruci s kojom radite.


Vrećice s hranom kao utezi


Odlazak u kupovinu, pospremanje ormara i polica s knjigama prilika su za vježbanje mišića ruku i ramena. No, kod ovih vježbi morate biti pažljiviji nego kod ostalih. Bez obzira koju težinu podižete, uvijek savijte noge u koljenima, tako da jednako opteretite sve mišiće nogu, leđa i ruku. Ne savijajte trup previše jer time naprežete samo leđa.


Glačajte, oslobodite se celulita


Glačanje aktivira gornji dio tijela. Radite li više od pola sata, važno je da zaposlite i noge. Najveća opasnost prijeti od zadržavanja tekućine, dakle otečenih zglobova i "teških" nogu. Da biste pospješili vraćanje venske krvi, ritmički se podižite na vrhove prstiju, a kad se spuštate na puno stopalo, snažno udarite petama o tlo. Time olakšavate vraćanje krvi prema srcu jer stopala su poput pumpe. Vježbu ponovite svakih 15 minuta. Vrlo je dobra i protiv celulita.