Endometrioza – tiha ženska patnja

Mnoge žene se tijekom svog plodnog životnog razdoblja žale na neugodne probleme poput bolova u donjem dijelu trbuha za vrijeme menstrualnog krvarenja ili spolnih odnosa ili su pak iz prividno neobjašnjivih razloga neplodne. Uzrok tih probema može biti i endometrioza - stanje od kojeg u svijetu pate milijuni žena reproduktivne dobi.

Riječ je o stanju uzrokovanom prisustvom sluznice endometrija na pogrešnim mjestima, umjesto na mjestu gdje bi se normalno trebala nalaziti. Čvorići endometrija često se tako nalaze u jajnicima, jajovodima, na unutrašnjim stijenkama zdjelice koja zapravo predstavlja najdonji dio trbušne šupljine. Osim toga, tijekom kirurških zahvata moguće je pronaći žarišta endometrioze i na stijenkama mjehura, crijeva i slijepog crijeva. Endometriotični čvorići mogu biti prisutni i na stijenkama vagine, pa čak i u plućima i mozgu. Ti čvorići su vrlo osjetljivi na hormonske promjene do kojih dolazi tijekom svakog menstrualnog ciklusa. Oni se stoga iz mjeseca u mjesec razvijaju i rastu te potom odljuštuju i krvare, no za razliku od endometrijskog tkiva iz maternice, ne mogu izaći iz tijela.

Stoga izlivena krv i fragmenti odljuštenog endometrija uzrokuju upalne pojave potičući stvaranje ožiljaka i cista.
Od bolova do neplodnosti

Bolne ili jako obilne menstruacije, bol pri spolnom odnosu i moguća neplodnost simptomi su i posljedice bolesti od koje pate milijuni žena diljem svijeta

Endometriotične promjene reagiraju na isti hormonski podražaj kojem je, u normalnim okolnostima podložan samo endometrij. Stoga svaki mjesec one rastu, ali i dovode do stvaranja priraslica kao kod kronične upale uz cijeli niz raznih problema koji variraju od žene do žene. To mogu biti bolovi prije i za vrijeme menstruacije (dismenoreja), izuzetno obilno krvarenje koje može dovesti do anemije zbog manjka željeza, nepravilni menstrualni ciklusi, bolovi pri spolnim odnosima (dispareunija), peckanje pri mokrenju, pa čak i teškoće pri pražnjenju crijeva budući da endometrij može kolonizirati i crijeva. Često se javljaju i nadutost u području trbuha, bol u trbušnoj šupljini u području jajnika, prepona i stidne kosti. Ukratko, simptomi nisu ni najmanje ugodni, posebno ako se tome doda još i činjenica da mnoštvo čvorića i priraslica nerijetko uzrokuju nepolodnost. Naime, endometrioza se povezuje s neplodnošću pa bi, ako ništa drugo, to trebao biti dovoljno jak razlog da svaka žena koja za vrijeme menstruacija trpi jake bolove i ima neke druge od spomenutih simptoma svakako o tome porazgovara sa svojim ginekologom kako bi se otkrio uzrok tih problema.


Što je endometrij

U unutrašnjosti maternice nalazi se prazan prostor u kojem se tijekom cijele trudnoće nalazi oplođeno jajašce. Stijenke toga prostora prekrivene su sluznicom koja se u medicinskoj terminologiji naziva endometrij, a čija funkcija nije samo da štiti stijenke maternice, već i da prihvati i hrani oplođeno jajašce te omogući njegov pravilan razvoj tijekom nošenja. Endometrij prolazi kroz periodičke promjene koje su uzrokovane spolnim hormonima. Naime, svakih 28 dana, sluznica endometrija priprema se za eventualnu trudnoću te postaje deblja, meka i obilno prošarana krvnim žilama, no ako do začeća ne dođe, počne se ljuštiti uz jako krvarenje iz tih krvnih žila. Nakon što završi menstrualno krvarenje endometrij, pod djelovanjem hormona, ponovo postaje deblji i ponovo se priprema za moguću trudnoću.
Mogući uzroci endometrioze

Endometriozu može uzrokovati refluks menstrualnog sekreta (vraćanje menstruacijske krvi i stanica endometrija - sluznice maternice). Naime, može se dogoditi da se oljuštene stanice endometrija za vrijeme menstruacije, umjesto da budu izlučene iz tijela menstrualnim krvarenjem, vrate kroz jajovode u trbušnu šupljinu stvarajući nova endometritična žarišta.
Uzrok može biti i promjena u radu imunološkog sustava tj. moguća je autoimuna narav ove bolesti.
Jedna od najranijih teorija o nastanku endometrioze je ona o metaplaziji epitela zdjeličnoga peritoneuma.
Genetsko porijeklo endometrioze također je moguće pa u krvnih srodnica postoji veća vjerojatnost za obolijevanje. Defektni geni naslijeđeni od roditelja navodno mogu uzrokovati abnormalnu staničnu obnovu s potpuno poremećenim ciklusom obnove endometrijskih stanica.

 

Trudnoća uklanja simptome

Trudnoća često može smanjiti ili posve ukloniti probleme endometrioze, a s obzirom na to da dugotrajna bolest može uzrokovati sterilitet, ženama oboljelim od endometrioze preporučuje se da ne odgađaju trudnoću ako su je planirale. Blagi i umjereni oblik endometrioze obično se povlači i kad nastupi prirodna menopauza.


Prijetnja majčinstvu

Sterilitet pogađa otprilike tri od deset žena oboljelih od endometiroze

Izvor : ordinacija.hr