6 zakona uz koja će kupaći kostim trajati što dulje

plaza
U skladu s tim, većina dizajnera kupaćih kostima kaže da je prosječni vijek badića 30 nošenja. Naravno, ni jedan ne može trajati vječno, no pravilno postupanje moglo bi produljiti vijek vašeg omiljenog badića odnosno pomoći vam da vas on služi čim dulje

1. Čvrsti materijali
Koliko će neki kupaći kostim trajati najviše ovisi o tome koliko ga često ljeti nosite i gdje, te kako ga perete i sušite. Nažalost, nakon nekog vremena oni jednostavno postanu porozni ili se rastegnu, izgube elastičnost, a na to posebno utječu slana i klorirana voda i sunce. Većina kupaćih kostima danas se radi od umjetnih materijala - najlona, poliestera, likre ili mikrofibre, koji se brzo suše.
Kad kupujete kupaći kostim, gledajte da je od što čvršćeg materijala ili da ima dva sloja. Pamuk nije zahvalan materijal jer na njega kemikalije iz bazena ili UV zrake još jače utječu i brže se uništi.

Najveći neprijatelj kupaćem kostima su bazeni odnosno klor i kemikalije u bazenskoj vodi. Nisu mu skloni ni jacuziji, a nakon dužeg vremena i slana morska voda imat će negativan utjecaj na vaš omiljeni kupaći kostim. Danas postoje i oni koji stoji da su otporni na klor (tzv. chlorine resistance), a također i oni koji imaju UVA zaštitu.

2. Nakon kupanja...
Kad završite s kupanjem u bazenu ili u moru, nemojte ostaviti mokar kupaći kostim da se suši na suncu, a da ga prije toga niste isprali običnom vodom. Idealno je oprati ga blagim deterdžentom, no ako ste na plaži i nemate tu mogućnost niti vam se ona čini privlačnom jer ste na odmoru, ipak si dajte truda i ako možete isperite ga od klora ili soli pod tušem ili s vodom iz boce.

3. Pazite na kreme za sunčanje
Kad nanosite kremu za sunčanje, nanesite prvo kremu na područje pokraj kupaćeg kostima. Pripazite da veće količine krema za sunčanje ne dođu na sam kostim jer krema može napraviti fleke na tkanini.
Ako krema dospije na kupaći kostim te ako je odmah ne pobrišete, uklonite je sodom bikarbonom ili octom. Nasipajte sodu bikarbonu na mrlju i nakon sat-dva isperite. Ili, namačite kostim u lavoru s jednom četvrtinom octa i tri četvrtine tople vode, nakon čega ga operite deterdžentom.

4. Idealno pranje kupaćeg kostima
Kupaći je najbolje prati na niskoj temperaturi (30), na programu za ručno pranje u perilici rublja, ili ručno, najbolje blagim deterdžentom za osjetljive tkanine. Naravno, izbjeljivači i glačanje su zabranjeni.

5. Sušenje
Jake sunčeve zrake oštećuju materijal, pa je kupaći kostim bolje staviti da se suši u poluhladu nego na najvećem suncu. Za sušenje je uostalom bitnija cirkulacija zraka od sunčeve topline. Najbolje ga je poleći preko stalka za sušenje kako bi zadržao originalnu formu, a sušilicu treba izbjegavati.

5. Neprijatelji na koje 'nasjedate'
Pazite gdje sjedate ili stavljate kupaći kostim da se osuši. Rubna površina betonskih bazena ili drveni namještaj mogu uzrokovati na materijalu neku vrstu pilinga zbog kojeg će on izgledati staro i iznošeno. Oštre kamene stijene na morskoj obali također mogu uništiti tkaninu, zato, stavite ručnik ili ležaljku prije nego što se izvalite kao gušter na sunce.

6. Materijal traje, a ono drugo...?
Želite li da vas kupaći kostim što dulje služi, a da ne djeluje staromodno ili da vam postane pretijesan ili prevelik, birajte klasične modele, i to po mogućnosti one s prilagodljivim vezanjem i kod grudnjaka i gaćica. Klasični dvodijelni bikini s grudnjakom i gaćicama na vezanje uvijek je odličan izbor.

zadovoljna.hr