25 stvari koje morate napraviti prije nego rodite

tinejdžerice, trudnoća, pobačaj, zdravlje, trudnoća, trudnice, žene, trudnoća, pitanja, beba, trudnoća, stomak, partner, trudnica
Magazin 'Mama&Beba' donose vam 25 stvari koje morate napraviti prije bebinog dolaska na svijetImate devet mjeseci prije majčinstva – iskoristite ih kako najbolje možete! Priprema, pozor...

1. Razgovarajte


Iskreno i otvoreno porazgovarajte sa svojim partnerom o tome što očekujete od njega prije i nakon djetetova rođenja (i poslušajte što on očekuje od vas). On ne čita misli i ako mu sami ne kažete što želite, teško da će pogoditi. Nakon djetetova rođenja odvijaju se mnoge nepotrebne svađe jer roditelji nisu unaprijed raspravili što žele

2. Istražite

Poslušajte razne savjete, čitajte. Sastavite popis stvari koje vam zaista trebaju tako da ne kupujete stihijski i previše.

3. Udovoljavajte si
Otiđite na frizuru, u toplice ili wellness, kupajte se uz svijeće; depilirajte se i otiđite na manikuru i pedikuru.

4. Ostanite u formi
Da biste i u trudnoći ostali u formi, trebate vježbati, ali umjereno. Stoga trebate obratiti pozornost na učestalost, intenzitet, trajanje i tip vježbanja.

Učestalost – najbolje je malo i često; ne pokušavajte intenzivno vježbati duže od 30 minuta bez stanke.
Intenzitet – pretjerate li s vježbanjem, možete naškoditi i sebi i bebi; ako vam je za vrijeme tjelovježbe teško govoriti, vjerojatno pretjerujete.
Trajanje – u početku neka tjelovježba traje 15 minuta ili kraće, pa postupno dođite do 45 minuta u drugom tromjesečju; ako ste poslije tjelovježbe umorni i bole vas mišići, skratite vrijeme vježbanja.
Tip – razmislite o tome da imate osobnog trenera; umjereno hodanje i plivanje poželjan su oblik tjelovježbe do samog porođaja.

6. Popijte šalicu čaja...
... prije nego što se ohladi. Vjerujte nam, uskoro ćete shvatiti kakav je to luksuz.

7. Jedite uravnoteženo
Nemojte jesti za dvoje, ali nemojte ni držati dijetu. Jedite kad ste gladni i osigurajte si zdrave užine. Iznenadno povećanje razine šećera u krvi može utjecati na bebu, a smatra se i da možete dobiti bebu koja će biti „slaba“ na slatko.

8. Nađite dobru dadilju
Da, sada, dok još možete normalno razmišljati.

9. Udovoljite svojim hormonalnim promjenama
U trudnoći ćete iskusiti pravo bogatstvo snažnih emocija, od euforije do očaja, od straha do uzbuđenja, a često će se osjećaji smjenjivati jedan za drugim. Nemojte popisu dodavati i zabrinutost – umjesto toga prihvatite da ste pod utjecajem hormona i da se lakše umarate. Provodite što više vremena u krugu obitelji i prihvatite svaku podršku koja vam se nudi, bilo praktičnu, bilo emotivnu.

10. Budite sebični
Otiđite sami u kino, gledajte što god vam se svidi na televiziji, pročitajte knjigu u jednom danu, uživajte u dokonim nedjeljama čitajući novine. Dignite noge na stol i ljenčarite – cijeli dan.

11. Otiđite u šoping
Priuštite si posljednji šoping i počastite se prije nego što sav novac ode na kolica i dječju odjeću. Ako ne želite trošiti previše na trudničku odjeću, kupite si nakit ili cipele. Ili udovoljite svojemu majčinskom instinktu i kupite prekrasan prekrivač za krevet il kauč ili starinske okvire u koje ćete uskoro poslagati slike svoje bebe.

12. Naviknite se
Družite se s ljudima koji imaju djecu – bit će vam lakše kad shvatite da vaše dijete nije jedino koje stalno plače.

13. Otputujte...
... s curama na vikend. Na romantično putovanje u dvoje. Sami. Mir i samoća uskoro će postati sveti gral.

14. Isplanirajte praznike na rodiljskom dopustu
Tome ćete se moći veseliti. Najbolje je ciljati razdoblje kada dijete bude imalo četiri ili pet mjeseci – dotad ćete već steći rutinu, a ako dojite bebu, nećete morati pakirati bočice.

15. Otkrijte negativne osjećaje
Roditeljstvo može prizvati u sjećanje davno zaboravljene probleme iz djetinjstva. A to kako se sjećate vlastitih roditelja može utjecati na vas kao roditelja. Prenošenje loših obrazaca s naraštaja na naraštaj naziva se „toksično roditeljstvo“, no važno je da je to psihološka a ne genska značajka i može se prekinuti, posebno ako potražite pomoć. Terapeut će se usredotočiti na to kako se odnosite prema drugima i pomoći vam da otkrijete što je od toga naučeno ponašanje. Suočavanje sa svojim negativnim osjećajima i strahovima može iznenađujuće brzo riješiti probleme.

16. Pretvorite se u božicu-kućanicu
Upregnite svoje instinkte za gniježđenjem i napravite 'generalku', očistite ormare, skuhajte i zamrznite obroke kako biste si olakšali prve kaotične tjedne majčinstva.

17. Nasmiješite se...
... snima se! Svakog se mjeseca slikajte i napravite album za uspomenu.

18. Spavajte
Prilegnite. Seksajte se. Obožavajte svoj krevet – možda ga uskoro nećete tako puno viđati...

19. Otiđite zubaru
Zbog raznih manjkova hranjivih tvari ili loše prehrane, trudnice imaju više problema sa zubima i zubnim mesom – spriječite to. A u prvim mjesecima bit ćete sretni da se ne morate i zbog toga brinuti.

20. Izađite u nepoznato
Otiđite iz kuće samo s torbicom i bez određenog cilja. Znajući da niste ništa zaboravili po što biste se morali vraćati. Opet. I opet. I... shvatili ste što želimo reći.

21. Priuštite si opuštajuću masažu
Svakako potražite ovlaštenog terapeuta. A onda nastavite masažu kod kuće i spriječite nastanak strija. Što prije počnete, to bolje. A koža će vam se i poslije porođaja brže oporaviti. Potražite specijalizirane prirodne proizvode za trudnice.

22. Olovku u ruke
Sastavite plan porođaja (i budite ga spremni poderati kad porođaj počne!).

23. Napravite zalihe
Kupite dovoljno šampona, zubne paste, hrane i svega što poslije porođaja nećete morati vući kući.

24. Isplanirajte posljednji glamurozni izlazak
Rezervirajte stol u omiljenom klubu ili restoranu i popijte malo pjenušca u baru. I obucite cipele 'na petu'. To će možda zadugo biti posljednji put da ih imate na nogama.

25. Jesmo li spomenuli spavanje?

Izvor: dnevnik.hr