10 najranijih znakova trudnoće o kojima se rijetko kada govori

trudnoća test
trudnoća test

Žene često znaju osjetiti da se nešto promijenilo, no kako su ti simptomi jako često slični simptomima PMS.a nekako ih često guramo u isti koš.

A ne bi trebali jer neki se simptomi doista razlikuju.

Primjerice:

1. Mnoge žene u PMS-u dobiju prištiće.

Ništa neobično, no ako ste tek zatrudnjele, a obično imate takve simptome tih će prištića sigurno biti više nego obično. Po licu, vratu, leđima - i za sve su to zaslužni podivljali hormoni koji se, u žena koje inače nemaju problema s kožom, manifestira kao pojačan "sjaj". Znate onaj - trudnički sjaj.

2. Infekcije u mjehuru i urinarnom traktu

Jedan od ranih znakova jest i napetost u mjehuru za koje mnoge žene znaju, ali je pripisuju početnom rastu maternice i njenom "nasjedanju" na mjehur. Međutim - zbog podivljalih hormona koji su uzburkali organizam može lako doći do infekcija koje su često zaslužne za pojačano mokrenje i smetnje koje se osjećaju.

3. Krvarenje

Ukoliko friška trudnica primijeti krvarenje u tragovima, prije termina kada je menstruacija trebala doći, lako moguće da je riječ o specifičnom krvarenju (točke krvi ili svijetlo crvena krv) koje se dogodi uslijed implantacije oplođenog jajašca u maternicu. Takvo krvarenje prije termina čest su razlog za posjet ginekologu pa oni najčešće prvo idu isključiti trudnoću, a onda tek kreću dalje istraživati o čemu je riječ.

4. Problemi sa stolicom

Ako ste uvijek imale normalnu rutinu s velikom nuždom u ujutro, a sada odjednom imate zatvor ili proljev - i za to su zaslužni hormoni koji vam i na ovaj način govore - "čestitamo, trudni ste!"

5. Menstrualni grčevi

I ovo je simptom koji može biti ili PMS ili trudnoća. Lako se zabuniti jer bolovi su jako slični, iako se u PMS-u maternica priprema za menstruaciju, a u trudnoći se počinje lagano širiti.

6. Glavobolje postaju slabije ili jače

Ukoliko patite od migrena trudnoća vam može ublažiti te simptome, ali i pojačati. Hormoni su opet glavni krivci pa tako se jedne strane mogu regulirati bol, ublažiti je, ali i potaknuti mučnine, probleme s vidom, vrtoglavicama, pa tako i pojačati uobičajene simptome glavobolje.

7. Pojačana potreba za malom nuždom

Ovaj je simptom poznat svakoj trudnici koja će prvo i treće tromjesečje često provoditi na toaletu, no dok je u trećem tromjesečju razlog nasjedanje na mjehur, u početku su razlog hormoni koji filaju krvotok i tako pojačavaju protok tekućina kroz tijelo.

8. Purpurna boja vagine

Ovo je jedan od simptoma kojeg imaju sve trudnice, ali se rijetko koja saginje i pomno proučava svoju vaginu. Zato ako slutite da ste trudne, uzmite ogledalce, zavirite dolje i ako primijetite da vam je vagina postala purpurna, ljubičasta - to je znak povećane prokrvljenosti i da - trudnoće.

9. Pojačani miris osjeta

Kada se mirisni pupoljci ubace u petu brzinu, znamo svi - trudni ste. Pogotovo ako vas jači miris automatski nagnaju na povraćanje i mučninu. Ma to barem svi znamo.

10. Baš nikakav znak

Ama baš nikakav znak, nikakva promjena iako se bliži termin menstruacije - i to može biti jasan znak da se nekakve promjene ipak događaju. Jer ako ste ranije točno prepoznavale simptome PMS-a koji se znaju javiti danima prije termina - a sada odjednom ne osjećate ama baš ništa - možda je baš taj izostanak znakova pravi znak.

Izvor: index.hr