Želite alternativu za šećer? Sa ovim nećete pogriješiti

zaslađivači

... slade napitke, već zato što većina svoju kavu sladi tableticama, zaslađivačima. Dakle, vrijeme se promijenilo. Zaslađivači su danas svuda. Ima ih u žvakama, dijetetskim napicima, hladnom čaju, džemu, pahuljicama, jogurtima, prelivima, konzerviranom voću, lizalicama, suplementima, lijekovima...

Jasno je da nam treba slatko bez kalorija, a to je glavna prednost zamjena za šećer. Recimo, kašičica šećera ima 20 kcal, a tableta zaslađivača skoro nijednu. Sada uzmite dvije čaše limunade, prvu zasladite sa tri kašičice šećera, a drugu sa tri tabletice. Računica je jasna.

I dok se odavno govorilo o štetnostima zaslađivača, na osnovu izvješća koji izdaje Američka agencija za hranu i lijekove, danas je sasvim jasno da je riječ o sasvim sigurnim alternativama za šećer. Osim toga, korištenje zaslađivača ne utiče samo na kontrolu težine, već i na dijabetes i karijes.

- Što se tiče dugoročnih zdravstvenih efekata korištenja zaslađivača, Agencija za hranu i lijekove priznaje neke zaslađivače (saharin, aspartam, sukralozu, ekstrat stevije) kao opće prihvaćene i sigurne, objavio je dr gastroenterolog i specijalista za gojaznost, dr Nitin Kumar sa Instituta za barijatrijsku endoskopiju.

Ovo su priznati zaslađivači, a ovo su činjenice koje možda niste znali o njima.

SAHARIN

Riječ je o zaslađivaču koji je nekih 200-700 puta slađi od šećera. Otkriven je davne 1879. godine i organska je supstanca. Kao količina koja je sigurna za uporabu preporučuje se 5 mg saharina po kg tjelesne težine dnevno. Ovaj zaslađivač najviše koriste dijabetičari.

ASPARTAM

Aspartam je otkriven 1965. godine. Prvo je dopuštena količina aspartama bila 34 mg/kg po kilogramu tjelesne težine. Kasnije je to povećano na 50 mg/kg tjelesne težine. Tek 1988. godine dopuštena je uporaba aspartama u napicima, a njegova osobina da sladi, bez izazivanja zdravstvenih problema dovela ga je na vrh korištenih zaslađivača gdje se i danas nalazi.

Aspartam je namirnica, a ne aditiv, jer se u organizmu razlaže kao i sve ostale aminokiseline. Prema tome, ima i energetsku vrednost, ali zbog visokog stupnja slatkoće, njegove kalorije mogu da se zanemare. Najčešće se koristi u obliku tabletica, pri čemu jedna tableta zamjenjuje jednu kašiku šećera. Nije stabilan na visokim temperaturama, što donekle ograničava njegovu uporabu za pečenje kolača.

SUKRALOZA

Slađa je od šećera 600 puta. Nema energetsku vrijednost jer se jednostavno izlučuje mokraćom. Otporna je na visoke temperature , pa sa njom možete da kuhate. Sukraloza je odobrena za uporabu 1998. godine kao zaslađivač u tableticama za kućnu uporabu, ali je brzo dospjela u napitke i sladolede. Preporučena dnevna doza je 15 mg sukraloze po kg tjelesne težine. Sukraloza je poznata pod trgovačkim nazivom Splenda.

STEVIJA

Stevia rebaudiana Bertoni je biljka koja potiče iz Paragvaja i pripada istoj porodici biljaka u kojoj su suncokret i cikorija.