Znate li što se događa s vašim tijelom kad prestanete piti alkohol

alkohol, alkoholna pića, konzumacija alkohola, alkohol u krvi, alkohol, trik, ljeto, vrućine

Gubitak kilograma, ljepši ten i bolji san, samo su neke od korisnih stvari za one koji odluče izbjegavati alkohol.

Iako liječnici upozoravaju na brojne prednosti ukoliko se alkohol ne konzumira, bitno je naglasiti kako odmor od alkohola, čak i na samo nekoliko tjedana čini čuda. Prekomjerno konzumiranje alkohola može imati dalekosežne posljedice poput ozbiljnih zdravstvenih problema pa do trajnog oštećenja vašeg DNK.

Nakon što odlučite prestati s konzumacijom alkohola, u prvih 12 do 24 sata započinje puna detoksikacija i stabilizira se količina šećera u krvi. Naime, naš organizam može prerađivati ​​samo određenu količinu alkohola na sat, što je otprilike količina jednog standardnog pića. Sve što naš metabolizam ne može potrošiti tijelo na kraju se pohranjuje kao masnoća pa zbog toga nutricionisti savjetuju da nikako ne zaboravimo na konzumiranje obaveznih porcija voća i povrća.

A ako izdržite godinu dana apstiniranja od alkohola, bit ćete nagrađeni značajnim gubitkom kilograma: u prosjeku oko 6 kilograma. Stručnjaci kažu i kako ćete tako smanjiti rizik od kroničnih bolesti, poput raka dojke, jetre i usta.

Evo što možete očekivati ako se odreknete omiljenog pića:

Bolje ćete spavati

Niz je studija pokazalo kako alkohol ozbiljno narušava kvalitetu sna. Izbjegavanje alkohola sigurno će pomoći raspoloženju, koncentraciji, a i mozak će nam bolje funkcionirati.

Manje ćete jesti navečer

Kako je pokazalo jedno ranije istraživanje alkohol je jedan od najvećih pobuđivača apetita. Razlog je u tome što alkohol pojačava osjetila pa čak i osrednja intoksikacija pojačava moždanu aktivnost u hipotalamusu, pa ćete biti osjetljiviji na miris hrane i, naravno, pojesti više nego u normalnim okolnostima.

Osjećat ćete pojačanu žudnju za šećerom

Osobe koje se odreknu alkohola suočit će se s iznenadnom potrebom za slatkim. Naime, vrlo je vjerojatno da ćete tvar koja proizvodi 'sretne' kemikalije u vašem mozgu zamijeniti drugom tvari jednake funkcije.

Gubitak kilograma

Da, alkohol nas deblja, a da toga nismo ni svjesni. Samo jedna margarita može imati i do 300 kalorija - većinom zahvaljujući šećeru. Ako uspijete izbaciti te kalorije iz vaše prehrane i ako ih ne zamijenite sa šećerom, iznenadit ćete s kojom ćete lakoćom istopiti višak kilograma.

Proljepšat će se vam se ten

Već nekoliko dana nakon prestanka konzumacije alkohola, vaša koža će biti više hidrirana, pa će izgledati svježije. Razlog je jednostavan, alkohol je diuretik, zbog čega više urinirate. Osim toga, alkohol smanjuje tjelesnu produkciju antidiuretskih hormona, koji pomažu tijelu u ponovnoj apsorpciji vode, a manjak vode u tijelu uzrokuje sušenje kože.

Crvenilo u obrazima i oko nosa polako će nestajati, a ostali problemi s kožom - kao što je perut, lišajevi i rosacea - također će se popraviti.

Uštedjet ćete na budžetu

Ni ovo nije nimalo nevažna stavka. Ako zbrojite koliko ste novca mjesečno potrošili na konzumaciju finih vina ili viskija, iznenadit ćete se. Dakle, ako odlučite prekinuti tu tradiciju štetnu i za vaš budžet, bit ćete oduševljeni sa svotom koja će vam svakog mjeseca ostati u novčaniku.

Tportal.hr